Mens A. Enggaard bygger nyt stadion til AGF for enden af Stadion Allé i Aarhus skal fodboldklubben genhuses.
I hele 2025 og første halvår af 2026 skal AGFs hjemmekampe spilles på et midlertidigt stadion i Vejlby. Det midlertidige stadion får plads til 12.000 tilskuere. Der etableres en bane med hybridgræs, lysanlæg til superliganiveau, midlertidige tribuner samt mobile toiletter og boder.
Sagen blev behandlet på det seneste byrådsmøde i Aarhus, hvor politikerne dog sendte den tilbage til behandling i Kulturudvalget.
– Der bor rigtig mange aarhusianske borgere i det her område. I Kulturudvalget har vi talt meget om, at vi ikke har ladet idrætsfaciliteterne følge med i den meget store udvikling, der er. Men der bygges både ny gymnastiksal i springcenteret, og idrætshøjskolens meget meget fornemme hal. Så vi er faktisk i gruppen både glade for og også stolte af, at vi i den her tid kan komme med nye og forbedrende områder til gavn for hele idrætsområdet, sagde næstformand i Kulturudvalget, Line Lindø (S), på byrådsmødet.
Projektet er opdelt i to faser. Først etableres midlertidigt stadion for AGF’s Superliga fodboldhold, og dernæst projekteres og etableres et permanent stadion til Kvindeligaen og divisionsfodbold og spillerfaciliteter for AGF Kvindefodbold og foreningslivet.
Projektets fase 1 omfatter foruden byggeriet af det midlertidige stadion samt atletikfaciliteter på Vejlby Risskov Idrætscenters sydøstlige hjørne også projektering vedrørende fase 2. Det er budgetteret til i alt 75,5 millioner kroner.
Heraf forventes Aarhus Kommune at have udgifter for i alt 43,6 millioner kroner, men her skal det med i beregningen, at Salling Fondene har doneret 30 millioner kroner til projektet.
AGF afholder selv udgifterne forbundet med genhusning af superligafodbold (midlertidige tribuner, toiletter, boder og lignende). AGFs udgifter er aktuelt budgetteret til i alt 33,9 millioner kroner.
Driftsforhold skal afklares
Efter planen vil Aarhus Kommune indgå en 20-årig lejeaftale med AGF omkring AGF Kvindefodbolds brug af det kommende stadion.
I den forbindelse forventes også en dialog om hvordan man sikrer en drift af banen, så den løbende lever op til kravene fra Divisionsforeningen og de øvrige brugere af banen. Aftalen skal nemlig også give mulighed for, at stadion kan bruges af VSK Aarhus og øvrige divisionsklubber.
– For os at se er der mange vindere i den her sag. AGF får et sted at spille, mens stadionet bliver bygget. I efterfølgende får vi markant bedre faciliteter, end de har i dag. Det er en stor klub, når vi ser på medlemstallet. Så forhåbentlig får rigtig mange mennesker, børn som voksne, glæde af det nye anlæg, sagde forperson for Kulturudvalget, Mette Bjerre (SF), på byrådsmødet.
– Og selvom det for mig kan virkes nærmest tragikomisk igen at flytte en velfungerende løbebane, så skal det nok blive rigtig godt med et nyt moderne anlæg. Så er atletik også en vinder i den her sammenhæng.
AGF får driftsansvaret for fodboldbanen på Vejlby Stadion i den midlertidige situation. Driftsforholdet skal dog nærmere afklares i forbindelse med indgåelse af en grundlejeaftale på markedsmæssige vilkår mellem Kultur og Borgerservice og AGF. Kultur og Borgerservice får ansvar for driften af det nye atletikanlæg i Vejlby.