Planer for knap 200.000 kvadratmeter boliger og erhverv i hovedstadskommune rykker lille skridt nærmere

Der bliver blandt andet plads til boliger, kontorer og større butikker i omdannelsesområdet, hvor udviklingen ny rykker et lille skridt nærmere.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Firskovvejområdet i Lyngby skal omdannes til et blandt bolig- og erhvervsområde.
Firskovvejområdet i Lyngby skal omdannes til et blandt bolig- og erhvervsområde.

Kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune vedtog i oktober 2019 en helhedsplan for omdannelse af det 300.000 kvadratmeter store erhvervsområde Firskovvejområdet.

Tredje Natur stod sammen med CBRE og EKJ Rådgivende Ingeniører bag helhedsplanen, hvor området blev opdelt i 12 matrikler på mellem 2.300 og 24.400 kvadratmeter.

Samlet omfattede matriklerne 128.600 kvadratmeter, og i planen blev der lagt op til, at der skulle bygges 250.000 kvadratmeter boliger, erhverv, detail, parkering samt uddannelsesinstitutioner og kommunale funktioner.

Læs også: Bilhus i Lyngby på vej med markant udvidelse

Derefter skulle der gå fire år, før en rammelokalplan og et kommuneplantillæg for området blev godkendt af kommunalbestyrelsen i oktober 2023. I samme ombæring blev den overordnede bebyggelsesprocent i forhold til udviklings- og helhedsplanen nedsat fra omkring 200 til mindre end 150 for området som helhed.

Kommunens forvaltningen har dog brug for yderligere afklaring af dele af plangrundlaget, herunder inddeling af kommuneplanrammer og trafikinfrastruktur, inden forelæggelse af forslag til rammelokalplan og kommuneplantillæg i midten af 2025.

Derfor skulle politikerne i kommunalbestyrelsen den 29. januar tage stilling til både et forslag til inddeling af området i nye kommuneplanrammer og forslag til den fremtidige trafikinfrastruktur i området.

– Det er jo en større sag, vi har at gøre med nede på Firskovvej. Det får helt sikkert en stor påvirkning på Lyngby og Lyngby Centrum. Det kan give et rigtigt godt tilskud i form af nogle større butikker, vi ikke har plads til inde i centrum, og der skal også være boliger, sagde formand for Byplanudvalget, John Tefke (K), på kommunalbestyrelsesmødet.

Firskovvejområdet i Lyngby skal omdannes til et blandt bolig- og erhvervsområde. Illustration: Tredje Natur.
Firskovvejområdet i Lyngby skal omdannes til et blandt bolig- og erhvervsområde. Illustration: Tredje Natur.

Planerne for infrastrukturen i området er endnu ikke helt på plads, men der lægges i hvert fald op til, at Firskovvej bibeholdes som en gennemgående vej i området, sådan som det blev foreslået i udviklings- og helhedsplanen for området.

I rammelokalplanen arbejdes der også med et arealudlæg til ny genbrugsstation på cirka 20.000 kvadratmeter syd for en ny stikvej til Stenrødgård i et kommende lyskryds i den østlige ende af området.

Desuden er kommunens forvaltning i dialog om eventuelle udviklingsmuligheder med PKA Ejendomme, som i sommeren 2018 for 640 millioner kroner købt den tidligere Jyske Bank-ejendom på Klampenborgvej 203-205. Her lægges der op til en bebyggelsesprocent på 170.

Læs også: NCC bygger parkeringshus som led i pensionsselskabs store udviklingsplaner

Da sagen midt i januar blev behandlet i Byplanudvalget, blev det af politikerne besluttet, “at det af rammelokalplanen skal fremgå, at en fuld udnyttelse af bebyggelsesmulighederne i senere byggeretsgivende lokalplaner afhænger af den arkitektoniske kvalitet”.

Det skyldes blandt andet, at området ligger tæt på den fredede, grønne landsskabskilde, Ermelundskilen, som strækker sig fra Lyngby Sø i vest til Ermelund i øst, fortalte John Tefke på kommunalbestyrelsesmødet

– Så vi ser ikke bare på, hvor stort det er. Vi ser også på, hvordan det ser ud og passer ind, for det er et område, der ligger lige op ad Ermelundskilden, og det er altså ikke helt lige meget, hvordan det ser ud, hvis man spørger mig, sagde John Tefke.

– Vi har også italesat, at op mod naboerne på de tilstødende veje skal der være en aftrapning af højderne, sagde han.

Læs også: Pensionskasse får godkendt projekt med 180 boliger i Lyngby

I plangrundlaget arbejdes der med en højde på ny bebyggelse på optil 34 meter, hvilket svarer til højden på Microsofts bebyggelse på Kanalvej.

Byplanudvalget ønsker desuden, at det skal sikres, at der fortsat kan drives rideskole på Stenrødgård, og at arealerne kan indrettes hensigtsmæssigt i forhold til anvendelse til hestehold. Forpagterne af Stenrødgård, Käthe og Claes zum Vorde, er nemlig ikke begejstrede for udviklingsplanerne for området.

Området skal efter planen både rumme boliger og erhverv i form af kontorer og butikker samt skoler, daginstitutioner sportsfacilliteter og et plejecenter. Der lægges op til, at kommunen vil stille krav om, at 25 procent af boligerne i området skal være almene boliger.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling