PLH Arkitekter bag endnu et stort projekt i Litauen

Logistikejendomme og lagerhaller opføres ofte som lidt trøstesløse byggerier i tilknytning til motorvejsnettet, men med det konkurrencevindende design af The Hub, viser PLH Arkitekter en anden vej.

Et bud på et e-handelscentrum i den litauiske storby Kaunas, som. den danske tegnestue står bag, bliver nu også udbredt til Vilnius. Det skriver PLH Arkitekter i en pressemeddelelse.

I hovedstaden vil ejendomsudvikleren SBA Urban opføre sin anden indkøbs-destination som et byrum med udstillingsrum, caféer, butikker og grønne pladser i tilknytning til logistikcentre og lagerhaller, hvor kunder selv kan afhente varer, der er bestilt online.

Byggeriet af en 22.000 kvadratmeter stor Urban Hub sættes i løbet af 2023 i gang ved den litauiske hovedstad. Det er ejendomsudviklingsselskabet SBA Urban, der har udviklet konceptet, som er tegnet af PLH Arkitekter.

Urban Hub Vilnius får blandt andet caféer. Visualisering: PLH Arkitekter.
Urban Hub Vilnius får blandt andet caféer. Visualisering: PLH Arkitekter.

– SBA Urban har en innovativ og ambitiøs tilgang til den måde, vi kommer til at foretage indkøb i fremtiden. Vi er rigtig glade for, at vi med vores ekspertise endnu en gang er med til at bidrage til den vision. En af grundstenene i designet, som nu bliver udbredt, er at skabe et byrum ved at placere lagerhallerne bag de udadvendte funktioner som showrooms, butikker og spisesteder. Samtidig har vi arbejdet med variation i facaderne og skabt forskellige intime rum og pladser for at bidrage til et levende miljø, udtaler Steen Enrico Andersen, der er seniorpartner hos PLH Arkitekter, i meddelelsen.

I tidens ånd er bæredygtighed indtænkt i designet af byggeriet, som får energieffektive løsninger integreret. Der vil også blive opsat solceller og ladestandere til elbiler, og byggematerialerne er valgt med tanke på miljøet.

Urban Hub Vilnius får udstillingsrum med de nyeste varer. Visualisering: PLH Arkitekter.
Urban Hub Vilnius får udstillingsrum med de nyeste varer. Visualisering: PLH Arkitekter.

Det nye prestigeprojekt ved Vilnius bliver SBA’s anden Urban Hub. Det første projekt er allerede ved at blive opført ved Litauens andenstørste by Kaunas. Her vandt PLH Arkitekter den internationale arkitektkonkurrence, og baseret på PLH Arkitekters design er det planen, at konceptet skal udbredes yderligere, siger Giedrius Muliuolis, der er SBA’s direktør for Urban Hub, i meddelelsen.

– Sammen med den internationalt anerkendte tegnestue PLH Arkitekter udviklede vi et e-handelscentrum i Kaunas, og nu viderefører vi de grundlæggende principper til Vilnius-projektet. Konceptet med at samle funktionerne og de hyggelige facadeløsninger bliver den arkitektoniske signatur, der kendetegner os – ikke kun i Litauen, men også i udlandet. Det er ikke bare kontorer, udstillingsrum og lagerbygninger samlet ét sted, men også rammer, hvor det er nemmere at etablere virksomheder, udvide dem og skalere dem, udtaler han.

Det nye Urban Hub-projekt kommer til at ligge ved en af de mest centrale indfaldsveje til Vilnius og har et budget på 223 millioner kroner.

Fakta om de to projekter

  • PLH Arkitekters konceptdesign til Urban Hub i Kaunas vandt i april 2022 den international arkitektkonkurrence, som var udskrevet af SBA Urban. I alt deltog seks forskellige tegnestuer fra Spanien, Finland, Litauen og Danmark.
  • Urban Hub Kaunas forventes at stå færdig i 2025 og bliver i alt 67.000 kvadratmeter med et budget på 684 millioner kroner.
  • Urban Hub Vilnius forventes at stå færdig i 2024 og bliver i alt 22.000.