PLH Arkitekter skal tegne knudepunkt for nethandel i Litauen

Danske PLH Arkitekter vinder international konkurrence med deltagelse af seks arkitekthold og skal dermed tegne en såkaldt "Urban Hub" i Litauen. Den nye shopping-destination på hele 67.000 kvadratmeter bliver ifølge den danske tegnestue "en nyfortolkning af måden, vi ser internethandel på".

PLH Arkitekter har vundet arkitektkonkurrencen om stå for designet af et nyt såkaldt “e-commerce campus”, kaldet Urban Hub, ved Litauens næststørste by, Kaunas. Det oplyser den danske arkitektvirksomhed i en pressemeddelelse.

Seks forskellige tegnestuer fra Spanien, Finland, Litauen og Danmark og delvist Grækenland deltog i konkurrencen. Konkurrencen var udskrevet af SBA Urban, der er en ejendomsudvikler under den baltiske møbelproducent SBA Group, som aktuelt har hovedkvarter i Dubai.

Urban Hub skal ifølge PLH Arkitekter vende op og ned på den måde, vi ser på afhentning af pakker. I stedet for de traditionelle pakkeshops og lagerhaller, hvor folk kun kommer for at hente, hvad der er bestilt på nettet, vil PLH Arkitekters design blandt andet byde på showrooms, cafeer og grønne torvepladser, lyder det.

–  Når man tænker på pakkeshops eller lagerhaller, er det ofte uinspirerende omgivelser, hvor man alene kommer og går for at hente sine pakker. Med Urban Hub har visionen været at skabe det modsatte – et levende og inspirerende sted, der indbyder til besøg, ophold og oplevelser, udtaler Steen Enrico Andersen, seniorpartner hos PLH, i meddelelsen.

– Derfor har vi skabt en dynamisk og moderne shopping-by med nogle af de kvaliteter, man finder i ældre bydele. På turen ned ad gaderne bliver man mødt af forskellige facader, bygningshøjder, pladser, små afkroge og forskellig grøn beplantning. På den måde fører hvert skridt nye oplevelser med sig, siger Steen Enrico Andersen.

PLH Arkitekter skal tegne knudepunkt for nethandel i Litauen. Visualisering: PLH Arkitekter.
PLH Arkitekter skal tegne knudepunkt for nethandel i Litauen. Visualisering: PLH Arkitekter.

Urban Hub har et samlet budget på omkring 685 millioner kroner, og byggeriet skydes efter planen i gang i løbet af første kvartal 2023. Herefter vil det strække sig over tre forskellige faser, der hver omfatter mellem 22.000 og 24.000 kvadratmeter.

– Kedelige lagerbygninger er ikke noget for os. Derfor søgte vi efter et design, der ville redefinere oplevelserne og omgivelserne, vi traditionelt forbinder med afhentning af pakker bestilt på nettet. Og det er præcis, hvad holdet fra PLH Arkitekter har leveret – et nyt koncept og ny forretningsmodel, der tilpasser sig shoppernes skiftende vaner og de handlendes behov, siger Rasa Pečiulaitė, chef for ejendomsudvikling hos SBA Urban, i pressemeddelelsen.

PLH Arkitekter skal tegne knudepunkt for nethandel i Litauen. Visualisering: PLH Arkitekter.
PLH Arkitekter skal tegne knudepunkt for nethandel i Litauen. Visualisering: PLH Arkitekter.

I 2009 slog Green Hall, en 14 etager høj erhvervsejendom ved Neris-floden i Litauens hovedstad Vilnius, dørene op. Også her var det PLH Arkitekters design, der vandt SBA Urbans arkitektkonkurrence. Desuden har PLH Arkitekter designet en ny fabrik til produktion af træmoduler til boligbyggeri for SBA i byen Klaipėda i det nordvestlige Litauen.

Foruden PLH Arkitekter havde konkurrencen om den nye Urban Hub deltagelse af holdene Unitectus og EventusPro fra Litauen, Sigge fra Finland, Entropic fra Spanien og SQ1 fra Danmark/Grækenland.