Foto: Google Maps.
Foto: Google Maps.

En centralt placeret ejendom i Gråstens bymidte skal blive ved med at have erhverv i stueplan. Det har et flertal i Teknik- By- og Boligudvalget besluttet efter, at ejeren har ansøgt om at ændre stueetage, 1. sal og 2. sal til boliger. Udvalgsmedlem Erik Krogh stemte imod, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Bygningen ligger på Torvet 1 over for Det Gamle Rådhus og ved siden af det grønne område, der går ned til Gråsten Slotssø. Medlem af Slesvigsk Parti, Kirsten Bachmann, der er formand for Teknik-, By- og Boligudvalget, mener, at beslutningen sikrer en bymidte med liv.

– Gråstens bymidte er og skal være et livligt og godt sted at besøge for lokale og turister. Vi vil sikre livet på Torvet og Gråstens bymidte, og det sker med åbne facader. En omdannelse til boliger vil give lukkede facader og vil påvirke bymidten negativt. Derfor følger udvalget forvaltningens anbefaling om et afslag på at ændre stueetagen, siger Kirsten Bachmann.

Forvaltningen har indstillet til udvalget, at der nedlægges et §14-forbud mod at ændre anvendelsen af stueetagen til boligformål. Gråsten bymidte er i dag ikke omfattet af en lokalplan, og forbuddet er kommunens mulighed for at hindre omdannelsen til boligformål, lyder det i pressemeddelelsen fra kommunen.

Nedlæggelse af §14-forbuddet betyder, at der inden for et år skal være offentliggjort et forslag til lokalplan for Gråstens bymidte. Både bystrategien og arkitekturpolitikken vil sætte rammen for udarbejdelsen af forslag til lokalplan for Gråsten bymidte, lyder det videre.

Ejeren af ejendommen har også søgt om at omdanne 1. og 2. sal til boliger. Forvaltningen vurderer, at boliger på 1. og 2. sal ikke er i strid med bystrategien. Tilladelse til at etablere boliger på 1. og 2. sal kan opnås allerede nu og vil ikke blive påvirket af den kommende lokalplanproces, fremgår det af referatet fra udvalgsmødet.

Ifølge de offentlige registre ejes ejendommen af anpartsselskabet Guldberg Danmark. I september blev ejendommen dog solgt for 2,75 millioner kroner til Ole Hansen, som overtager den den 1. januar 2023.