Ved udgangen af januar 2024 stod et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter til salg til godt 2,8 millioner kroner. Det er en stigning på knap 100.000 kroner og knap 3,6 procent i forhold til januar 2023.
En gennemsnitlig lejlighed på 85 kvadratmeter koster knap 3,45 millioner kroner og er dermed blevet knap 200.000 kroner dyrere eller 6,2 procent dyrere gennem det seneste år.
Det skriver Finans Danmark i en pressemeddelelse.
– Vi så en stigende interesse for lån til boligkøb i store dele af sidste år og særligt mod slutningen af 2023. Det skyldes blandet andet, at det nye boligskattesystem trådte i kraft den 1. januar 2024, og at man som boligkøber skulle nå at overtage sin bolig inden årsskiftet, hvis man ville nå at få en eventuel skatterabat med i handlen. Det kan have været med til at presse priserne opad, udtaler Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
– Desuden har realkreditrenterne taget et lille dyk ned sammenlignet med niveauet fra efteråret i 2023, og det kan have givet nogle boligsælgere positive forventninger til den pris, som potentielle boligkøbere har råd til at betale.
Læs også: Voldsom forskel på boligpriserne i Danmark
Udbudspriserne på både huse og lejligheder er stort set steget fra måned til måned i mere end ti år. Kun i en kortere periode på omkring et halvt år i slutningen af 2022 og de første måneder af 2023 faldt priserne i en længere sammenhængende periode på mere end tre måneder.
– Udbudspriserne har mere eller mindre været opadgående de seneste ti år. Selv i perioder med økonomisk usikkerhed, som i årene med corona, steg priserne fortsat. Men da boligrenterne steg ret markant i 2022, faldt boligsælgernes forventninger til prisen på deres bolig en smule. Det fik udbudspriserne til at falde i en periode, der dog allerede i begyndelsen af 2023 blev vendt til stigende priser igen, siger Ane Arnth Jensen.
– Der er en udbredt forventning om, at aktiviteten på boligmarkedet falder til et lavere niveau, nu hvor boligskattesystemet er trådt i kraft.