Voldsom forskel på boligpriserne i Danmark

Kvadratmeterpriserne på en bolig i Gentofte er ti gange højere end i Morsø. Forskellen på boligpriserne i de danske kommuner er enorm.

Danmark er et lille land, men ikke desto mindre byder kongeriget på enorme forskelle.

Og det gælder ikke kun dialekter, natur og klima. Også på boligmarkedet er spektret bredt.

Forskellen på kvadratmeterpriserne på boliger går således fra 7.554 kroner i landets billigste kommune til 71.538 kroner i landets dyreste. Det viser en opgørelse fra Boliga.dk, som Estate har analyseret.

Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Ifølge mæglerkædens beregninger betyder det, at en bolig på 150 kvadratmeter i Morsø Kommune, som har den laveste gennemsnitlige kvadratmeterpris, at den ville koste 1.133.100 kroner, mens en bolig på 150 kvadratmeter i Gentofte, som har den højeste kvadratmeterpris, ville blive solgt for 10.730.700 kroner.

– Forskellen på boligpriserne i vores lille land er ikke bare betydelige, vi taler om en faktor ti, hvor der er 9 millioner kroner i forskel på to boliger på samme størrelse to forskellige steder i landet, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Den store prisforskel fra dyreste til billigste kommune er ifølge ham langt fra tilfældig.

– Når en almindelig villa til en familie med to børn koster ti millioner, stiller det nogle ret særlige krav til boligejerens økonomiske forhold. At den dyreste kommune ligger tæt på hovedstaden er ikke tilfældigt. Det er netop i København, man finder arbejdspladser, hvor der kan være meget høje lønniveauer, som gør det muligt at bo i boliger til 10 millioner kroner. Det er ikke tilfældet i for eksempel Nordjylland, og slet ikke i samme omgang, siger Thomas Hovgaard.

LÆS OGSÅ: DISSE DANSKE BYER VOKSER MEST

Selvom det for mange kan virke som et skævt boligmarked, anser han det ikke som et problem, at priserne svinger så meget fra kommune til kommune.

– Boligerne koster det, som folk er indstillet på at betale. Det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, og det regulerer langt hen ad vejen sig selv. For at købe en bolig i dag, uanset hvad den måtte koste, vil man skulle trykprøves af sit pengeinstitut, som sikrer, at man har råd til at sidde i boligen, så der bør som udgangspunkt ikke være større risiko for problemer med at betale i en kommune frem for en anden, siger Thomas Hovgaard.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer i Danmark ligger på 16.804 kroner per kvadratmeter, mens den for ejerlejligheder og fritidshuse ligger på henholdsvis 34.537 kroner per kvadratmeter og 22.638 kroner per kvadratmeter. Det viser Boligsidens nyeste opgørelse.

Landets aktuelt dyreste bolig ligger ikke overraskende i Hellerup i Gentofte Kommune. Det er Saudi Arabiens tidligere ambassade på Lille Strandvej 27, som sat til salg for 250 millioner kroner hos ejendomsmæglerkæden Home. Ejendommen er endda i så dårlig stand, at den er sat til salg som en byggegrund.

Omvendt er den aktuelt billigste helårsbolig til salg en andelsbolig med tre værelser fordelt på 85 kvadratmeter på Nørregade 18E i Bjerringbro. Den er til salg for knap 50.000 kroner hos CD Bolig.