Administrerende direktør for Randers Tegl Thomas Piper (til venstre) og administrerende direktør Steen Madsen fra Genbrugssten. Foto: PR.
Administrerende direktør for Randers Tegl Thomas Piper (til venstre) og administrerende direktør Steen Madsen fra Genbrugssten. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Randers Tegl med hovedkontor i Aalborg skal sælge genbrugte mursten fra Genbrugssten med adresse i Brønderslev. Desuden skal Randers Tegl genanvende nedknuste overskudsmaterialer fra produktionen. Det er resultatet af et nyt samarbejde mellem de to virksomheder.

Det skriver Randers Tegl i en pressemeddelelse.

Genbrugssten har siden 2017 har specialiseret sig inden for genbrug af mursten. Virksomheden er ejet af den almennyttige fond Cirkulær Nord Fonden, der har til formål at fremme cirkulær økonomi, og Genbrugssten har oplevet en betydelig vækst de seneste år. Denne vækst vil Randers Tegl gerne understøtte yderligere:

– Vi har fulgt udviklingen inden for genbrug af mursten og mener, at det er den helt rigtige vej at gå. Når en murstensbygning fra eksempelvis 1950’erne nedrives, bliver stenene ofte blot nedknust og brugt som vejfyld. Det er helt unødvendigt, da en stor del af stenene kan genbruges og finde vej til nye byggerier. Den udvikling vil vi gerne sætte yderligere fart på, forklarer administrerende direktør Thomas Piper fra Randers Tegl.

Randers Tegl har ekspertisen og et stort distributionsnetværk i både Danmark og i udlandet, og dermed får Genbrugssten adgang til en langt større målgruppe:

– Vi er meget tilfredse med aftalen med Randers Tegl. Det løfter med ét vores kommercielle afsætningsmuligheder til et helt nyt niveau, og det giver os mulighed for at koncentrere os om det, vi er bedst til – nemlig at købe brugte mursten og at rense og klargøre dem til genbrug. Vores effektive rensemaskine fjerner mørtel fra stenene, og derefter foretages en håndsortering, forklarer administrerende direktør Steen Madsen fra Genbrugssten.

Han siger supplerende, at virksomheden har en rummelig virksomhedskultur med arbejde, der giver meningsfuld beskæftigelse til medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet. På den måde har genbrug af mursten også en social dimension.

Læs også: Randers Tegl med rekordomsætning i 2022

Genbrugssten er dog ikke et billigt produkt. En genbrugt mursten koster typisk lidt mere end en ny, men ikke desto mindre er genbrugssten blevet populært – særligt blandt arkitekter og andre, der ønsker at nedbringe byggeriets CO2-udledning og skabe et særligt æstetisk udtryk – enten til indvendige eller udvendige vægge.

Tillægsaftale om genanvendelse

En del af de mursten, som Genbrugssten får ind, er beskadigede og kan ikke genbruges. Derfor har Randers Tegl og Genbrugssten lavet en tillægsaftale, der indebærer, at Randers Tegl genanvender de mursten, der ikke kan genbruges. Det foregår på Hammershøj Teglværk, hvor de kasserede mursten nedknuses og indgår i produktionen af nye sten.

Randers Tegl er langt i udviklingen af ReClay, der er en serie af mursten, hvor mere end 25 procent af råmaterialerne kommer fra nedknuste materialer, der har samme pris og høje kvalitet som øvrige mursten fra Randers Tegl.

Potentialet er stort

Potentialet for det nye samarbejde mellem Randers Tegl og Genbrugssten er stort, og de to virksomheder har en fælles målsætning om at løfte markedet fra promille til procent:

– Cowi har lavet beregninger, der estimerer, at der nedrives bygninger med tilsammen cirka 40 millioner mursten om året. Udfordringen er dog, at de danske byggeteknikker ændrede sig fra 1960’erne og frem, hvor man begyndte at anvende mørtler med langt mere cement, og det er meget vanskeligt at afrense med vores maskiner i dag. Det er dog et område, vi arbejder på at finde nye løsninger for, så vi fremadrettet også kan genbruge sten fra byggerier efter 1960’erne, siger Steen Madsen videre.

Tilbage hos Randers Tegl er Thomas Piper også fuld af forventning til samarbejdet:

– Vi arbejder målrettet på at nedbringe CO2-udledningen for den traditionelle produktion af mursten, og parallelt med dette ønsker vi at fremme genbrug og genanvendelse. Mursten har været anvendt i Danmark i mere end tusinde år, og nu skal vi finde nye veje til at reducere hele byggeriets CO2-udledning. Det er afgørende for at sikre, at tegl også i fremtiden er et relevant materialevalg, siger han afslutningsvis.