AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Cirka 30 procent af Danmarks CO2-udledning kommer fra byggebranchen, som også står for 40 procent af affaldsmængden.

Der er derfor et stort potentiale for at spare CO2 og råstoffer ved at genbruge materialer fra eksisterende bygninger.

Region Hovedstaden har afsat 1,5 millioner kroner til et tre-årigt projekt, hvor bygherrer kan få gratis rådgivning om brug af materialer fra renovering og nedrivning i nye byggerier.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

– Vi oplever, at mange i byggeriet gerne vil genbruge og genanvende mere. Men det er en barriere, at der er for lidt viden om cirkulært byggeri. Ved at stille gratis rådgivning til rådighed håber vi at kunne skubbe på en udvikling, så der kommer mere gang i genanvendelsen. Det vil samtidig betyde, at vi kan spare råstoffer og reducere byggeriets CO2-udledning, siger Enhedschef i Center for Regional Udvikling, Lise Lotte Toft.

Gratis rådgivning

50 store offentlige og private bygherrer kan søge om at deltage i projektet. De bygherrer, der deltager, får 25 timers gratis rådgivning fra en taskforce, der består af faglige, byggetekniske og juridiske eksperter.

Taskforcen udgøres af virksomhederne Transition, arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco Danmark og Molt Wengel advokater. Eksperterne kan for eksempel tilbyde bygherrerne vejledning i alt fra arbejdet med genanvendelige materialer til salg af brugte materialer fra en nedrivning.

– Vi glæder os meget til at kunne bidrage med konsortiets faglige ekspertise til at understøtte bygherrernes arbejde med cirkulært byggeri. Vi oplever især, at det er konkrete erfaringer i byggeprojekter, der udvider bygherrernes handlerum indenfor for cirkularitet. Taskforcen er en fantastisk mulighed for at omsætte idé til handling og derved sikre et kompetenceløft i branchen, siger Line Nørmark, der er partner i Transition

Videndeling og erfaringsopsamling

Den viden, der bliver indsamlet undervejs i projektet, vil efterfølgende blive gjort tilgængelig for alle og delt i diverse faglige netværk så som ”Nationale rundbordssamtaler for cirkulært byggeri” og handlepartnerskaberne for genanvendelse af materialer i byggeriet under Gate 21, som region Hovedstaden også støtter.

Den viden, der genereres hos bygherrerne via projektet, skal skubbe på en udvikling, hvor byggeri med brugte materialer går fra at være pilotprojekter til at blive en normalitet. Ved at øge efterspørgslen på brugte byggematerialer kan bygherrer understøtte det voksende marked, så der kommer volumen i mængderne, som er forudsætningen for at kunne høste CO2- og råstofreduceringerne.