Efter anmodning fra anpartsselskabet Eskegården, der ejes af Jørgen Jacobsen fra Galba Ejendomme og Niels Elbek, der er medindehaver af it-virksomheden Elbek & Vejrup, har Aarhus Kommune fået udarbejdet en lokalplan for et 35.000 kvadratmeter stort landbrugsareal omkring Eskegården i Mårslet syd for Aarhus.
Den 5. februar skulle politikerne i byrådet tage endeligt stilling til lokalplanen, som altså har været i offentlig høring. Det blev et “nej tak”.
Blandt udfordringerne var, at lokalplanen ville kræve dispensation fra åbeskyttelseslinjen til bebyggelse nærmere Giber Å end 150 meter.
Læs også: Flere varer på hylderne: Aarhus Kommune byggemodner i Mårslet
– Som udgangspunkt er vi jo ikke imod bebyggelse på denne lokation i stedet for landbrug, sagde næstforperson for Teknisk Udvalg, Liv Gro Jensen (SF), på byrådsmødet.
– Men måden, hvorpå det gribes an, hvor åbeskyttelseslinjen overskrides på faktisk det groveste, får jeg lyst til at sige, det dur simpelthen ikke, sagde hun videre og påpegede, at der også er vægtige hensyn til en grundvandsboring i nærheden.
På grunden ligger den 177 år gamle Eskegården. Hvis projektet skulle realiseres, ville det kræve nedrivning af de gamle landbrugsbygninger.
– Vi ærger os faktisk også over, at der ikke tænkes i at få nogle træk fra historien med i denne byudvikling. Vi anerkender, at Eskegården ikke er et kulturbærende element, som det har været, men det kunne alligevel have været fint, at historien var bevaret på en eller anden måde, når nu der er tale om en bevaringsværdig bygning, sagde Liv Gro Jensen.
Læs også: Projekt med 150 boliger i pesticidfrit boligområde i Mårslet er godkendt
Endeligt kunne hun ikke forstå, at lokalplanen overhovedet var blevet fremsendt til byrådet med en indstilling om endelig vedtagelse med de udfordringer, som flere politikere allerede inden den offentlige høring havde udpeget.
– Fordi så er det jo rent faktisk spild af både byrådets og forvaltningens tid, sagde hun.
Heller ikke medlem af teknisk udvalg, Gert Bjerregaard (V), var imponeret over forløbet.
– I Venstre synes vi, at det er en rigtigt ærgerlig sag, sagde han på byrådsmødet og påpegede, at der er brugt megen tid, kræfter og energi på sagen.
– Jeg forstår faktisk ikke rigtigt, hvorfor indstillingen er kommet frem på dette grundlag. Der skal ikke være tvivl om, at i Venstre ønsker vi disse boliger, og vi ønsker dem også placeret på en eller anden måde inden for dette areal. Men vi kan også se, at der er udfordringer, sagde han.
Læs også: Byggeret til 90 nye boliger syd for Aarhus er solgt til kendt udvikler
Gert Bjerregaard understregede, at Venstre er klar til at indgå i en dialog med henblik på at for skabt grundlag for et boligprojekt på grunden, og han foreslog at sende sagen tilbage til udvalgsbehandling, hvilket der dog ikke var opbakning til.
Rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K), kunne godt forstå sine byrådskollegers forundring.
– Jeg gør mig normalt rimeligt umage med at føle folk på tænderne, drikke kaffe, klippe en hæl og hakke en tå og finde en eller anden løsning, før vi får præsenteret sagerne. I dette tilfælde er det lidt anderledes. Det er det, fordi det for det første har været et ønske fra udvikler om at få sagen frem. Der har været et ønske om ikke at lave yderligere bearbejdning fra udviklers side, sagde rådmanden.
Han slog fast, at forvaltningen vurderer, at der skal laves en ny lokalplan, hvis et boligprojekt på grunden skal realiseres.
Læs også: Naboer vil have bevaringsværdig gård revet ned
– Det kan ikke løses med lapper, og det er derfor vi står i denne situation i dag, sagde han, og påpegede, at der fra fagfolk i forvaltningen er opbakning til projektet, idet Ådalen som landskabselement ikke vil blive forringet i afgørende grad, ligesom planen lagde op til en lav bebyggelse i to etager, hvilket ville give en naturlig afrunding af byen.
– Så vi står altså med et projekt, hvor jeg egentligt hører, at der er et bredt ønske om, at få noget til at lykkes, men hvor det skal holdes inden for åbeskyttelseslinjen, sagde rådmanden.
Afslutningsvis påpegede Nicolaj Bang, at sagsforløbet i hans øjne ikke har været spild af tid.
Læs også: Politikere vil forbyde nedriving: “Og så håber vi, at ejendommen ikke brænder ned inden”
– Jeg synes faktisk, at denne diskussion har været værdifuld, og jeg tror faktisk også, at den har været værdifuld for udvikler.
– Nu har vi fået en ret klar holdningstilkendegivelse på, hvad det er, vi i hvert fald ikke vil finde os i. Og jeg kunne jo godt have kommunikeret det videre, efter nogle snakke med jer, i en snak med udvikler, men nu kan man høre det fra hestens egen mund, sluttede rådmanden og udtrykte forventning om, at man derfor får en mere kvalificeret dialog fremover.
Nu skal udviklerne så tilbage til tegnebrættet, hvis der fortsat er et ønske om at bygge boliger på grunden ved Eskegårdsvej og Bedervej i Mårslet.