På bare et år er boligmarkedet vendt op og ned: Fra sælgerfest sidste år, hvor køberne kæmpede for at komme først, priserne steg og udbuddet svandt ind til næsten ingenting. Til nu, hvor udbuddet igen er oppe, priserne er stagneret og det omvendt er sælgerne, der bejler til køberne.

Noget, der har resulteret i, at langt flere boliger bliver sat ned i pris. Faktisk har over 43 procent af alle villaer og rækkehuse til salg på det landsdækkende boligmarked fået et hak ned i udbudsprisen. Det skriver boligmediet Boliga.dk.

Det er lidt af kvantespring i forhold til december sidste år, hvor der var prisfald på 32 procent af villaudbuddet. Et tegn på, hvor hurtigt udviklingen på boligmarkedet er gået i løbet af relativt kort tid.

Det fortæller Mira Lie Nielsen, der boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

– Markedet er med stor hast ved at tilpasse sig en ny virkelighed, hvor de højere renter presser sælgerne til at sætte priserne ned. Mange af de boliger, som er til salg lige nu, kom på markedet, inden renterne for alvor steg – eller i hvert fald inden sælgere og ejendomsmæglere helt var klar til at acceptere, at prisniveauet ikke længere er holdbart, siger hun til Boliga.dk.

Selvom om boligudsalget allerede har haft massivt vokseværk i løbet af 2022, er det dog ikke sikkert, at det er helt slut, ifølge Mira Lie Nielsen:

– Nogle steder er det ret massive prisfald, der skal til for at låse markedet op igen. Men det vil også afhænge af, hvad der sker med renterne. I disse uger ser vi, at de daler en smule og fortsætter det, kan det få nogle købere til at slå til. Men det vil nok næppe være nok til at ændre på, at boligpriserne mange steder skal falde med tocifrede procenter for at køberne igen i større grad har råd eller lyst til at købe, siger hun til Boliga.dk.

Tårnby er den kommune i landet, hvor boligudsalget er størst: Her udgør de nedsatte villaer nemlig hele 69 procent af det samlede udbud. I den anden ende af skalaen ligger Morsø Kommune, hvor knap 22 procent af udbuddet er sat ned i pris.

Rabat på hver anden lejlighed

Der også penge at spare på ejerlejlighedsmarkedet – endda i endnu højere grad end hos villaerne og rækkehusene. Ifølge Boliga.dks tal er det nemlig hele 47 procent af landets udbudte ejerlejligheder, der er sat ned i pris i øjeblikket – modsat for et år siden var det kun var 32 procent.

Det skyldes blandt andet, at ejerlejlighederne er mere rentefølsomme end hos almindelige villaer og parcelhuse ifølge Mira Lie Nielsen.

– Priserne for ejerlejligheder er høje og er steget meget på kort tid, så når renterne stiger, er der kun meget få købere, der kan være med. Udbuddet af lejligheder i København kom ned på et historisk lavt niveau under corona og sammen med de lave renter, kunne sælgerne forlange højere og højere priser. Derfor er der i dag stor afstand mellem, hvad køberne kan købe for og priserne på lejligheder i København, siger hun til Boliga.dk.

I Københavns Kommune er prisen da også blevet sat ned på næsten 54 procent af ejerlejlighederne på markedet. Men det er ikke ensbetydende med, at du nødvendigvis har mulighed for at gøre en god handel på en storbylejlighed i hovedstaden lige nu:

– Det skulle man måske umiddelbart tro, men priserne er ikke faldet tilsvarende med, det er blevet dyrere at låne. Man kan være heldig, men generelt så gælder det gamle råd om at købe bolig efter behov stadig. Er man en førstegangskøber, der har brug for fuld belåning, så skal man være klar over, at man lige nu kan være lidt udsat – og gælden kan komme til at være større end værdien af lejligheden for en periode, siger Mira Lie Nielsen til Boliga.dk.

Dem gennemsnitlige besparelse på de nedsatte villaer og rækkehuse på det landsdækkende marked ligger på 9,4 procent – rabatten på ejerlejlighederne, der har fået et nøk ned i pris, ligger i snit på 7,8 procent.

Se boliger sat ned i pris i dit område her.