Så meget er boligpriserne steget gennem 30 år

Selvom boligejere har oplevet prisfald i 2022, kan de trøste sig ved den historiske prisudvikling, som viser, at mange år på boligmarkedet ofte viser sig at være en lukrativ investering.

Hvis man som boligejer går og river sig i håret over det seneste halve års prisfald på boliger, kan man måske få et tiltrængt humørboost ved at se på boligprisernes udvikling historisk. Det gælder især ejere af ejerlejligheder, da det viser sig, at kvadratmeterprisen på ejerlejligheder er steget med 455 procent siden 1992, fremgår det af Finans Danmarks boligmarkedsstatistik og tal fra Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Estate har regnet på.

Købte man eksempelvis en ejerlejlighed på 100 kvadratmeter for 30 år siden, kan man på papiret i gennemsnit realisere et overskud på 2,7 millioner kroner, hvis man sælger den i dag.

– Det er i den grad hårde løjer at være vidner til udviklingen på boligmarkedet de seneste måneder, hvis man er boligejer. Men man bør trøste sig med, at livet som boligejer til tider kan byde på op og nedture, men på den lange baner for langt de fleste er ret positivt, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, der er grund til optimisme, hvis man sætter det lange lys på sit boligejerskab.

– Mange af dem, som købte bolig tilbage i 2008 på toppen, inden finansmarkederne krakkede, oplevede, at de blev teknisk insolvente, men det endte, som historien viser, med, at priserne steg igen, og i store dele af landet har vi i dag højere boligpriser end efter krakket i 2008, siger Thomas Hovgaard.

Når krisen rammer boligmarkedet, er det typisk boliger og især ejerlejligheder i landets største byer, som oplever de største prisfald. Det kan virke sensationelt, når det sker, men ifølge Estate er det netop også storbyerne, som bliver mest forgyldte under højkonjunkturer.

– Det kan virke vanvittigt, at en ejerlejlighed kan stige 1 million kr. i værdi på et år, men der kan også ske det modsatte, så er man kun kortvarigt boligejer, kan det være et lotteri, men er man derimod boligejer på den lange bane, er det som regel en fornuftig investering. Til gengæld vil de, som ikke oplever stigninger eller små fald over en årrække, som udgangspunkt have lave boligudgifter, siger Thomas Hovgaard.

Boligprisernes udvikling 1992-2022

Kvadratmeterpris i 1992 Kvadratmeterpris i 2022 Stigning i procent
Parcelhus 4.021 kroner 16.232 kroner 306 procent
Ejerlejlighed 5.820 kroner 32.213 kroner 455 procent
Sommerhus 4.441 kroner 22.120 kroner 398 procent