Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.
Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Landet blev mere eller mindre lukket. Danskerne blev bedt om at begrænse deres færden og holde sig fra hinanden. Det påvirker alle, har vi hørt statsministeren sige, og boligmarkedet i marts 2020 er ikke gå fri.

Antallet af udbudte huse, ejerlejligheder og sommerhuse er det laveste målt i marts siden 2007, mens de priser, boligerne var udbudt til salg for, er stort set uændrede fra sidste år til i år.

Det viser tal fra Boliga.dk

I marts i år blev der således udbudt 36.800 villaer og rækkehuse til salg mod lige knap 40.300 i samme måned sidste år. Den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på landets huse lød på godt 15.300 kroner i marts i år, hvilket kun er 125 kroner mere end året før.

– Der har været høj aktivitet på boligmarkedet igennem en årrække, og 2020 startede med endnu flere bolighandler end i samme periode et år tidligere. De mange bolighandler har skubbet udbuddet af boliger ned og ned – især udbuddet af sommerhuse og ejerlejligheder har taget et stort dyk i det seneste år. Marts måned fortsatte det billede, siger boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

Forventningerne er i bund

Selvom udbuds-statisikkerne for marts samlet set følger nogenlunde samme billede, som vi også hidtil har set, er der ny tøven at spore blandt de helt nyudbudte boliger på markedet.

I forrige uge blev der således blot udbudt 1.720 nye huse, sommerhuse og ejerlejligheder til salg landet over mod cirka 1.000 mere i samme uge sidste år.

Sidste uge burde have budt på det højeste antal nyudbudte boliger i år, da ugen op til påske ifølge Boliga.dk traditionelt er den tid på året, hvor flest nye til salg-skilte plantes i vinduer og forhaver. Sådan var det dog ikke i år, hvor bare 1.921 boliger kom til salg, hvilket er færre, end vi så i starten af marts, hvor antallet af nyudbudte boliger på en uge toppede i uge 10 med 2.173.

Vi skal da også forvente, at fremtiden bliver noget anderledes, end det så ud til, da årtiet blev ringet ind af rådhusklokkerne.

– Inden corona var det realistisk med op mod 80.000 bolighandler i 2020 – det er det ikke længere. Der vil dog også komme færre boliger til salg, fordi sælgerne venter og ser tiden lidt an, hvilket er helt natuligt i en tid, hvor vi og derfor også potentielle boligkøbere kollektivt er bedt om at blive hjemme og passe på hinanden, siger Mira Lie Nielsen.

– Hvor galt det kommer til at gå – og hvor lang en genopretning vi skal igennem, kan man kun gætte på. Boligmarkedet i dag er dog et andet end eksempelvis op til finanskrisen. Vi ser ikke underliggende sygdomme i form af oppustede priser og høj gældsætning i dag – og renterne er også faldet lidt igen, hvilket vil understøtte, at boligmarkedet vil gasse op igen, når hverdagen vender tilbage.

Se de nyeste boliger på markedet her.