Byggeriet af MiniCO2 Etagehus Beton begynder i foråret 2025. Visualisering: Cebra.
Byggeriet af MiniCO2 Etagehus Beton begynder i foråret 2025. Visualisering: Cebra.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Et 600 kvadratmeter stort etagebyggeri i beton er det fjerde i rækken af Realdania By & Bygs MiniCO2 Etagehuse, hvor formålet er at finde nye veje til at spare ressourcer i boligbyggeri.

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Ifølge Realdania By & Byg bliver der stadig regnet på detaljerne, men foreløbig ser det ud til, at målet om at holde betonhusets CO2-aftryk under 5 kilo per kvadratmeter per år kan realiseres ved at kombinere tre greb: For det første skal materialeforbruget holdes helt nede, for det andet skal mange elementer støbes på stedet og for det tredje tilsættes genbrugsmaterialer.

Huset skal opføres med en såkaldt lavstyrkebeton, som er kendetegnet ved, at den indeholder mindre af den CO2-tunge cement og derfor kræver længere hærdningstider.

Læs også: De skal designe betonhus med så lavt CO2-aftryk som muligt

Desuden er der lagtkræfter i at regne på, hvor meget materiale der helt præcist skal til, for at huset kan leve op til krav til statik og komfort. Og ved at regne tingene grundigt igennem har det vist sig, at huset kan bæres af søjler og dæk, der er noget slankere end normalt.

– Når man arbejder med standarder, kan man nemt komme til at bruge for meget materiale, så det har vi undgået. Vores ingeniør har i stedet sat sig ned og regnet på, hvor lidt materiale vi kan nøjes med. Det har blandt andet resulteret i nogle elegante, slanke søjler, som man vil kunne se fritlagt i det færdige hus, udtaler projektchef i Realdania By & Byg Jørgen Søndermark.

Husets hovedtrappe er et af de elementer, der er mange funktionskrav til, og derfor har den fået særlig opmærksomhed. En trappe skal være stærk, men faktisk er der ekstra høje krav til styrke, hvis delene til trappen skal transporteres efter de er blevet støbt. Samtidig kan trappen få lov til at hærde længere tid, hvis den bliver støbt på stedet, end hvis den støbes på en fabrik, hvor formen som regel hurtigt skal i brug igen til det næste element.Og ved at tillade længere hærdningstid, kan man spare på cementindholdet.

– Vores beregninger viser, at vi kan spare op til 70 procent CO2 ved at støbe trappen på stedet uden at det behøver at fordyre projektet markant. Tidsforbruget vil vokse for arbejderne på pladsen, men det behøverikke at blive et problem. Vi skal bare planlægge ordentligt og komme i gang med at støbe trappen i god tid, så den kan stå og hærde på byggepladsen, udtaler Jørgen Søndermark og understreger, at der vil være fokus på sikkerheden på byggepladsen gennem hele processen.

Huset kommer til at hvile på et fundament, der delvist består af 55 år gamle betonelementer, der hentes fra Gellerupparken ved Aarhus. Den brugte beton skal også genanvendes i for-muren i stueetagen, hvor den bliver monteret i et dekorativt mønster.

Oprindeligt, var det ellers ikke en del af planen, at MiniCO2 Etagehus Beton skulle bygges med genbrugselementer, fortæller Jørgen Søndermark.

Læs også: Realdania investerer i ejendomme med lavt CO2-aftryk

– En del af konceptet for MiniCO2 Etagehusene er, at de skal bygges med almindelige hydevarer, og derfor var det vores udgangspunkt, at det ville forvirre billedet, hvis vi arbejdede med genbrugselementer. Men efterhånden som projektet er skredet frem,har vi indset, at der i dag er store mængder genbrugsbeton til rådighed for alle, men at der er et stort behov for viden om og ideer til, hvordan man kan anvende det i nybyggeri. Det vil vi rigtig gerne være med til at belyse.

Det er planen at gå i jorden med projektet i foråret 2025. Når huset er færdigt, kommer de fem boliger til udlejning.

Rådgiverholdet består Søren Jensen som ingeniør og totalrådgiver, arkitekter fra Cebra, Bo Michelsen som entreprenørkonsulent og Slaatto Morsbøl, der er meddesignere på facaden i genbrugsbeton.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling