MiniCO2 Etagehus Beton skal bygges i Fredericia. Foto: Realdania By & Byg.
MiniCO2 Etagehus Beton skal bygges i Fredericia. Foto: Realdania By & Byg.

I Fredericia eksperimenterer Realdania By & Byg med nye måder at bygge boliger på. “MiniCO2 Etagehus Beton” er det tredje skud på stammen.

Sammen med sine søsterprojekter i henholdsvis træ og tegl skal projektet undersøge og demonstrere, hvordan man kan bygge med så lavt et CO2-aftryk som muligt uden at gå på kompromis med kvalitet og oplevet værdi.

I tæt konkurrence med en håndfuld udvalgte rådgivere kan ingeniørfirmaet Søren Jensen og arkitektfirmaet Cebra kalde sig vindere af Realdania By & Bygs konkurrence om betonhuset, fremgår det af en pressemeddelelse.

– Beton er det mest anvendte byggemateriale i verden, men det forsvinder ikke i morgen, så der er hårdt brug for, at vi finder mere klimavenlige måder at arbejde med det på. Det rådgiverhold vi nu har sammensat til at udvikle betonhuset, har nogle nytænkende og spændende bud på, hvordan det kan gøres, og det glæder vi os meget til at folde ud i praksis, udtaler projektchef og arkitekt fra Realdania By & Byg, Jørgen Søndermark.

Ifølge Realdania er udfordringen blandt andet at reducere materialemængder, især brugen af cement, og at beregne og projektere optimalt. Samtidig er der fokus på selve typen af beton i forhold til, hvor meget CO2 produktet udleder i produktionsfasen.

Læs også: Fynske kommuner vil genbruge mere beton i byggeprojekter

Det er ambitionen, at betonhusets CO2-udledning skal under 5 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år for materialer. Det svarer til cirka 7,3 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år, når drift inkluderes.

Kravet ligger markant under Bygningsreglementets krav på 12 kilo og væsentligt under det gennemsnitlige niveau for nye etageboliger på omtrent 9,6 kilo.

Nu starter arbejdet så med at designe huset, som efter planen opføres i 2025.

MiniCO2 Etagehus Beton skal opføres i samme gade, med samme rammevilkår og med samme forsøgsdesign som søsterprojekterne i træ og tegl.

Alle tre byggerier bliver mindre etageboligejendomme i fem etager med fire boliger med et samlet bruttoetageareal på cirka 600 kvadratmeter. Byggerierne opføres indenfor en “normal” budgetramme og med gængse materialer, som alle kan købe på lige vilkår.

Alle tre huse skal opnå en DGNB Guld certificering.