AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Efter et år med usikkerhed, højere renter og høje energipriser, der tilsammen medførte en betydelig afkøling af boligmarkedet, viser den netop afsluttede maj helt andre takter. Det skriver EDC i en pressemeddelelse.

Ifølge ejendomsmæglerkæden er det værd at bemærke, at det er salget af villaer i hovedstadsområdet, der med 61 procent flere salg i maj 2023 i forhold til samme måned sidste år, nærmest er eksploderet.

Selv i forhold til maj i alle tiders rekordår for boligsalg, nemlig 2021, er der i år tale om et bedre salg af villaer i hovedstadsområdet.

– Hovedstadsområdet er altid interessant at følge, fordi det er netop her, enhver vending i markedet sker både først og kraftigst, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

– Det er derfor særligt spændende at vi nu ser så signifikant fremgang i salget netop her. Det kan være en strømpil for hvordan resten af boligmarkedet vil udvikle sig de kommende måneder.

For resten af landet ses fortsat et salg under maj sidste år, bortset fra resten af Sjælland og Syd- og Sønderjylland, hvor der er en fremgang på henholdsvis 8 procent og 19 procent Samlet set ender vi med et villasalg, der er 3 procent bedre end samme måned sidste år.

LÆS OGSÅ: EJENDOMSMÆGLER: BOLIGMARKEDET VISER TEGN PÅ FORÅRSHUMØR

– Man skal altid passe på med at lægge alt for meget i en enkelt måneds tal, men udviklingen her er dog så markant, at den er værd at bemærke, ligesom datamængden er stor nok til, at tendensen ikke bare kan afvises som statistisk tilfældighed, siger Jan Nordmann.

Følgerne af krigen i Ukraine satte sig for alvor først i boligmarkedet i juni og juli 2022, så når der sammenlignes med maj sidste år, er det stadig en forholdsvis “normal” periode for boligsalget.

For ejerlejlighedernes vedkommende viser EDC’s salgstal ikke samme mønster. Her er salget fortsat under sidste års niveau, idet der er solgt 14 procent færre lejligheder i maj i år.

– For ejerlejlighederne i København gælder det særlige, at de prismæssigt er højt oppe, samtidig med at vi forventer stigende boligskatter på ejendomme i København og Frederiksberg Kommuner. Det trækker lidt nedad, men omvendt kan en boligkøber opnå en særlig skatterabat hvis købet og overtagelsen sker inden 31. december 2023, så vi har en forventning om at vi i løbet af efteråret kommer til at se en stigning i salget af ejerlejligheder, mener Jan Nordmann.

Tallene er baseret på EDC’s bolighandler i maj 2023, der i alt omfatter 1.461 ejendomme.