Aalborgs nye bydel Stigsborg er et af Danmarks største kystnære udviklingsprojekter. Den tidligere industri- og havnefront i Nørresundby omdannes til en ny bydel med op mod 4.000 boliger foruden skole, daginstitutioner, caféer og butikker.
Midt i bydelen har SLA vundet opgaven om at skabe en ny park med naturoplevelser og aktiviteter for aalborgensere i alle aldre. Stigsborg Naturpark bliver Aalborgs største bypark på 15 hektar og skal ud over park også fungere som skolegård og idrætsfaciliteter for Stigsborgs kommende skole. Anlægsarbejdet af parken gik i gang lige før nytår, oplyser landskabsarkitekterne i en pressemeddelelse.
Ifølge SLA bruger designet af Stigsborg Naturpark fjordlandskabets geologi og eksisterende naturhabitater til at skabe en moderne naturpark. Ved hjælp af økosystemtjenester og høj biodiversitet skal parken skabe rammen om en lang række rekreations-, lærings- og aktivitetsmuligheder, skriver SLA.
Kridtaflejringer skaber opholdsrum, og fjordmuslinger bruges som stibelægninger, mens forskellige jordlag afskærmer og renser den tidligere industris efterladte jordforurening. Salt-, ler- og sandlag skaber læringsrum om Aalborgs industrihistorie.
– Aalborgs unikke kvalitet er dens undergrund – en undergrund der ikke bare har afgjort byens fysiske placering, men også formet dens historiske, industrielle og sociale udvikling. Ved at fundere Stigsborg Naturpark i byens geologi, råstoffer og nærhed til Limfjorden skaber vi en helt særegen park med kvaliteter, aktiviteter og naturoplevelser, der ikke findes andre steder, udtaler Karsten Thorlund, tegnestuechef for SLA i Aarhus, i meddelelsen.
Det Urbane Bånd for læring og leg
Parkens aktiviteter samles i Det Urbane Bånd – en tæt zone med mangfoldige aktiviteter og programmer, der indrammer det store naturrum. Det Urbane Bånd bliver en bilfri zone med blandt andet sportsaktiviteter, legepladser, skateanlæg, caféer og læringsområder.
Det sidste er særligt relevant, da Stigsborg Naturpark også skal fungere som skolegård og aktivt læringslandskab for Stigsborgs kommende Børne- og Ungeunivers.
Parken bliver således stedet hvor børn, voksne og besøgende kan benytte alle parkens faciliteter og naturrum og sammen lære om Aalborgs historie og tilblivelse – fra de tidligste geologiske tidsaldre til den moderne industrihistorie.
Stigsborgs børne- og ungeunivers bliver en helt ny moderne folkeskole, som ifølge planen vil være klar i 2024.
Projektet omfatter en skole med plads til 1.000 elever og en integreret institution med plads til 160 børn.
Planen indebærer, at den nuværende Skansevejens Skole flyttes til Stigsborg og samtidig suppleres med hensyn til elevgrundlag via udbygningen af Stigsborg med 7.500 beboere.
Første fase af anlægsarbejdet for Stigsborg Naturpark gik i gang lige før nytår med Arkil som entreprenør. Parken står efter planen færdig til sommer.
Stigsborg udvikles af Stigsborg, som er et byudviklingsselskab etableret i 2018 med Aalborg Kommune, PFA Ejendomme og A. Enggaard som partnere. SLA vandt opgaven om at designe den nye bypark til Stigsborg i en inviteret konkurrence af Aalborg Kommune.