Sønderborg vil i højden med 200 nye studieboliger

I planen for 200 nye studieboliger på DSB-grunden skal der bygges i højden. Investor står klar i kulissen, men Planklagenævnet spøger også.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I 2023 besluttede politikerne i Sønderborg Kommune, at der skal bygges 200 studieboliger på DSB-grunden ved Mølby og Rebslagergade midt i byen.

Siden er et lokalplanforslag for projektet blevet udarbejdet, og det har været i fire ugers offentlig høring i februar og marts.

På den 10.400 kvadratmeter store grund ligger der et ungdomskulturhus i tilknytning til en tidligere mejeribygning med blandt andet en musikscene og andre kulturelle tilbud til byens unge. Sønderborg Kommune ønsker, at området udvikles med afsæt i samme arkitektoniske profil, som ungdomskulturhuset.

“Området skal udvikles med en arkitektonisk profil, som tager hensyn til områdets bestående kulturarv, men samtidig taler ind i et mere urbant, ”sprælsk”, moderne og dynamisk udtryk, i den måde hvorpå bygningsformer og facader bearbejdes samt i valg af materialer”, lyder det i lokalplanen.

Planen er at opføre 8.800 kvadratmeter studieboliger i et byggeri med plads til både fællesskab og privatliv.

Lokalplanen giver mulighed for byggeri fra hovedsageligt tre-fire etager, med en byggehøjde på op til 15 meter, mens en enkelt bygning tillades opført i henholdsvis fem etager, med en byggehøjde på op til 18 meter og en anden bygning i otte etager med en bygningshøjde op til 27 meter

Under den offentlige høring, som løb over fire uger, modtog kommunen 26 høringssvar. Flere borgere udtrykte bekymring over blandt andet bygningshøjder, parkeringsmuligheder og indbliksgener. P

å baggrund af høringssvarene er der foretaget enkelte justeringer i lokalplanen. Kommunen har også selv tilføjet to ændringer for at forbedre projektet yderligere. En borgercafé blev afholdt som en del af høringsperioden, og her deltog omkring 45 borgere, der kunne stille spørgsmål og høre mere om projektet.

Et af de mere følsomme emner har været parkering. En del af den nuværende offentlige parkeringsplads i området bliver nemlig nedlagt, hvilket kan skabe mere trængsel på de omkringliggende veje. Beboerne i området skal derfor i fremtiden finde andre steder at parkere, enten på gaden eller ved nærliggende parkeringspladser.

Trods bekymringerne vurderer kommunen, at projektet passer godt ind i Sønderborgs overordnede plan for byudvikling. Det støtter både visionen om at skabe flere boliger og kommunens ambition om at nå op på 77.000 indbyggere inden 2030.

Både Teknik-, By- og Boligudvalget samt Økonomiudvalget har anbefalet lokalplanen, og ifølge JyskeVestkysten har Linak Holding har meldt sig som investor. I første omgang mangler dermed blot byrådets velsignelse.

Arbejdet med nedrivning af eksisterende garagebygninger inden for lokalplanområdet samt oprensning af området og klargøring til salg kan fortsætte, men der er endnu en udfordring, der skal ryddes af vejen, før der kan bygges nyt på grunden.

I forbindelse med lokalplanprocessen er der nemlig blevet sendt tre klager i retning af Planklagenævnet, som aktuelt har en sagsbehandlingstid på seks måneder.

Ifølge et notat fra Sønderborg Kommune betragtes den ene klage dog som et høringssvar til lokalplanforslaget, mens de to andre påklager kommunens afgørelse om ikke at udarbejde miljøvurdering.

De har dog ikke opsættende virkning i forhold til den endelige godkendelse af lokalplanen, og derfor anbefaler kommunens administration at lade planprocessen fortsætte ufortrødent.

Baggrunden for projektet er en forventet stigning i antallet af studerende i Sønderborg. Syddansk Universitet regner med, at op mod 500 nye studerende vil starte i byen allerede fra 2025.

Det skaber et stort behov for flere boliger, og der er også mere eller mindre fremskredne projekter på tegnebrættet på det tidligere sygeplejerskekollegie på Sydvang, ved Sønderskov-kollegiet og på det tidligere Sønderborg Vandrerhjem på Kærvej.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling