AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I Binderup Å – tæt på åens udløb til Limfjorden ved Binderup Mølle – er der i dag en spærring af åens forløb med det, som af fagfolk betegnes som et “styrt” på 2,5 meter. Et “styrt” er en højdeforskel, som hindrer fisk og andre vandlevende organismer i at bevæge sig frit op og ned ad vandløbet.

Aalborg Kommune har siden 2010 forsøgt at finde finansiering til at fjerne spærringen. Både politikere og naturorganisationer har i mange år haft et ønske om at genskabe fuld faunapassage i åen.

Nu har kommunen så fået tilsagn om 16,6 millioner kroner fra staten, og selvom man vel ikke kan sige, at pengene falder på et tørt sted, så er der i hvert fald tale om en kærkommen gave.

Læs også: Plan for knap 80 boliger i Svenstrup er vedtaget

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Det er utrolig glædeligt, at vi har fået tilsagn fra staten. Binderup Å er uden tvivl et af Aalborg Kommunes smukkeste vandløb, og har endda potentiale til at blive endnu smukkere, og vi håber, at lodsejerne vil tage positivt imod projektet, udtaler rådmand i By og Land hos Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen (V).

– Vi ved, at et godt og konstruktivt samarbejde med lodsejerne er et grundlæggende element for at skabe det bedste projekt med de gode løsninger, og samtidig giver et frivilligt og inddragende samarbejde et uvurderligt ejerskab til projektet, så eventuelle fremtidige udfordringer ligeledes kan håndteres i fællesskab. Ingen kender jo ådalen bedre end de lokale, så projektets succes er afhængig af lodsejernes helt særlige viden om de lokale forhold.

Spærringen er den sidste tilbageværende spærring for fiskene på deres vej mod gyde- og opvækstområderne længere oppe i Binderup Å og i havet.

Om projektet

Ud over fjernelse af spærringen, skal åens fysiske forhold forbedres over en 3,5 kilometer. lang strækning fra nord for Gelstrup til nord for Binderup Mølle.

Tilsagnet består af midler fra EU via Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond, der bidrager med 70 procent, og nationale midler fra Fiskeristyrelsen på 30 procent.

Midlerne er tildelt, da spærringen ved Binderup Mølle er udpeget i Vandområdeplaner 2021-2027, da strækningens tilstand ikke opfylder målopfyldelse om god økologisk tilstand. Den nuværende tilstand på strækningen er dårlig økologisk tilstand, lyder det i Vandområdeplaner 2021-2027.

Med tilsagnet er der nu endelig udsigt til, at den sidste spærring i vandløbssystemet bliver fjernet, og de fysiske forhold i den 2 kilometer lange stuvezone opstrøms møllen, syd for Aalborgvej, forbedres.

Aalborg Kommune trækker nu i arbejdstøjet og går i gang med at udforme det endelige projekt i samarbejde med lodsejere og lokale foreninger, så man i fællesskab kan se på mulighederne for at lave det bedste vandløbsprojekt og samtidig genskabe naturen i ådalen inden for de rammer, projektet tillader.

Projektet er omfangsrigt og komplekst. Udformningen af det endelige projekt er blandt andet betinget af hensynet til vejbroen ved Aalborgvej, dambrugsproduktion samt krydsende gas- og spildevandsledninger, som sætter fysiske begrænsninger for udformningen af det endelige projekt.

Udover at være Aalborg Kommunes smukkeste vandløb, er Binderup Å helt unik, da vandløbet er en såkaldt kalkstrøm. Der findes kun omkring 300 af denne type vandløb i verden, hvoraf de fleste findes i England og Frankrig.

Det særlige ved kalkstrømme er det klare og kolde vand, som løber til vandløbet fra sprækker i kalken og skaber grundvandsfødte vandløb. Netop disse betingelser er enestående i forhold til udviklingen af stor biodiversitet i såvel vandløbet som i ådalen.

Kilde: Aalborg Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling