Splittet byråd i Aalborg bringer stort område i spil til byudvikling

Tidligere har en udvikler haft planer om op til 2.000 boliger i området, som nu atter bringes i spil til byudvikling. Dog med noget færre boliger.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Aalborg Kommune har over de senere år modtaget en række forespørgsler på byudvikling i området omkring Aftenvej og Struervej ved Øster Sundby og Nørre Tranders.

Techcollege planlægger at flytte sine aktiviteter fra området, og i 2019 kunne Kuben Management løfte sløret for planer om at udvikle en “inkluderende og bæredygtig bydel” med mellem 1.500 og 2.000 boliger samt 10-20.000 kvadratmeter erhverv i området.

Siden er der ikke sket noget, men nu begynder det igen at røre på sig.

I oktober 2024 behandlede By- og Landskabsudvalget de overordnede principper for udviklingen af området, hvor Techcollege råder over en stor bid af arealerne.

Ifølge sagsbeskrivelsen fra udvalgsmødet i oktober 2024 skulle der i området som helhed nu planlægges for omkring 475 boliger – heraf godt 410 rækkehuse.

På anmodning fra Det Konservative Folkeparti omgjorde – eller rettere udvidede – byrådet den 10. februar 2025 dog udvalgets beslutning, idet byrådet vedtog, at “en ejendom som Struervej 90 medtages, så der kan udvikles i henhold til Planlovens princip om ”indefra og ud”, samt at en kommende vejbetjeningsløsning fra Øster Sundbyvej kan realiseres så hensigtsmæssigt som muligt”.

Og på baggrund af de overordnede principper vedtog et flertal i byrådet den 26. maj så at sætte gang i kommuneplanlægning af området. Og nu også med Struervej 90 og 92 som en del af planlægningen.

By- og landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen (V) oplyste på byrådsmødet, at der er blevet arbejdet med planer for området i godt 10 år.

– Det er jo et attraktivt område. Det ligger rimeligt godt i forhold til kommunal infrastruktur, sagde rådmanden og påpegede, at der både er busbetjening af området, som ligger tæt på Mellervangskolen, ligesom AaB’s træningsanlæg på Hornevej ikke ligger frygteligt langt derfra.

– Så selvfølgelig er det et område, der er interesant i forhold til byudvikling. Det er ikke perfekt, for der er ikke noget, der er perfekt – alle de lavthængende frugter er plukket, lød det fra rådmanden, som henviste til støj fra Aalborg Portlands råstofgrav og motorvejen.

Han slog dog også fast, at sidstnævnte ikke længere udgør så stort et problem, da otte kilometer støjskærme ved motorvejen gennem det seneste års tid er sat op. Desuden er det planen, at kridtgraven på sigt skal genetableres som naturområde.

Jan Nymark Thaysen slog videre fast, at mange ønsker at udvikle i området, som dog først forventes fuldt udbygget om 10-15 år eller mere.

En enkelt udfordring består dog. Planer om at udvikle i området er gennem adskillige år blevet mødt af massiv og højlydt modstand fra naboer i de tilstødende boligområder.

– Det der med at være så bange for at få flere naboer, det synes jeg er lidt ærgerligt, sagde Jan Nymark Thaysen på byrådsmødet.

Langt fra alle i byrådet var enige i den betragtning. Og slet ikke medlem af By- og Landskabsudvalget, Lasse Puertas Navarro Olsen (EL).

– Det er en temmelig voldsom forøgelse af boligmassen i et meget lille samfund. Det handler ikke om, at man er bange for nye naboer. Dette handler om, at der er nogen, der gerne vil bevare det særpræg, der er i deres nærområde, sagde han på byrådsmødet.

Den kommende planlægning blev dog godkendt med stemmerne 19 mod 10. Medlemmerne fra Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stemte imod.

– På byrådsmødet sidst den 10. februar, der viste det sig jo til min og andres kæmpe store overraskelse, at der var flere udvalgsmedlemmer, der havde skiftet mening og nu ønskede en både større og kommuneplanskrævende udbygning i Øster Sundby omkring disse fredede gårde på blandt andet Struervej, sagde medlem af By- og Landskabsudvalget, Jane Østergaard (SF).

– Det er jo en udbygning, der fuldstændigt vil ændre det landsbypræg, som beboerne i området har kæmpet for i hele denne lange proces.

Tobias Bøgeskov Eriksen (S) påpegede, at der blot er tale om kommuneplanlægning, som ikke er byggeretsgivende på samme måde som lokalplaner.

– Vi har ikke sagt ja til konkrete byggerier. Vi har heller ikke godkendt nedrivninger. Det vi stemmer for her i dag, det er et oplæg til den videre planlægning.

Samme toner lød fra hans partikollega, Rosa Sulaiman (S).

– Fra nu af må det handle om inddragelse af borgerne, så både deres opbakning, men også deres indvendinger og indsigelser, bruges i det videre arbejde, og at der er fokus på de muligheder, som planen åbner op for, konkluderede hun.

Aktuelt er det med kommunens ord dermed besluttet, at der sættes gang i kommuneplanlægning med ”afsæt i de stedbundne kvaliteter – herunder at de bevaringsværdige gårde Struervej 90 og Aftenvej 23 kan omdannes med respekt for landsbypræget og de kulturhistoriske værdier”, og at ”en eventuel udvikling i tilknytning til Øster Sundby, der rækker ud over omdannelse af Aftenvej 23 og Struervej 90 samt udvikling af et mindre boligprojekt på Forårsvej 82D afventer en realisering af de øvrige dele af helhedsplanen”.

Det skal tilføjes, at Struervej 92 også indgår i planlægningen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling