Stark Danmark rundede for første gang i virksomhedens historie en omsætning på 10 milliarder kroner i regnskabsåret 2021/2022. Det fremgår af årsregnskabet, der offentliggøres i dag, skriver byggematerialeforhandleren i en pressemeddelelse.

I 2020/21 havde Stark Danmark en omsætning på knap 8,7 milliarder kroner, så omsætningen i 2021/22 svarer til en stigning på 16 procent. Årets resultat steg fra 372 millioner kroner til 534 millioner kroner. Egenkapitale er nu oppe på 1,76 milliarder kroner.

Årets resultat før afskrivninger, finansielle poster og skat lander på 785 millioner kroner for regnskabsåret 2021/22. Det er en stigning på 44,3 procent i forhold til sidste år.

– Med solid vækst i både omsætning og indtjening må årets resultat betegnes som tilfredsstillende. Ikke mindst fordi året har været præget af fortsatte udfordringer med først corona og derefter vareknaphed og prisstigninger, der blev yderligere forstærket af krigen i Ukraine. Senest har vi oplevet stigende inflation, der udfordrer alle aktører i byggebranchen. Derfor har det på mange måder været et vanskeligt år, hvor det har været afgørende, at vi er lykkedes med at fastholde den gode service af vores kunder, udtaler økonomidirektør i Stark Danmark Troels Vibholm i meddelelsen.

Koncernens eksterne omkostninger steg fra 659 millioner kroner sidste år til 759 millioner kroner i regnskabsåret 21/22. Det er en stigning på 15 procent, der ifølge ledelsesberetningen er påvirket af den stigende inflation i samfundet generelt samt flere aktiviteter og nye lokationer.

“Nogle af årets udfordringer er blevet vendt til fordele. Blandt andet har Stark omlagt sine forsyningslinjer for at overholde sanktioner mod Rusland og Hviderusland som følge af krigen i Ukraine. Det har været en stor opgave, men har været med til at sikre forsyninger af varer til virksomhedens kunder på den lange bane”, lyder det i pressemeddelelsen.

Lønomkostningerne er øget med 53 millioner kroner, hvilket er et udtryk for flere medarbejdere samt generelle lønstigninger. Antallet af fuldtidsbeskæftigede i koncernen er steget fra 2.196 til 2.374 ansatte.

Ifølge pressemeddelelsen er det et udtryk for, at Stark Danmark generelt har styrket sin position på det danske marked.

– Medarbejdernes passionerede indsats er i høj grad medvirkende til, at vi nu har øget vores markedsandel 10 kvartaler i træk, forklarer Troels Vibholm i pressemeddelelsen.

I år har Stark blandt andet åbnet sin anden forretning på Bornholm i Allinge, overtaget den sønderjyske VA-specialist Arnum Rør samt åbnet ny afdeling i Nuuk, der med 5.000 kvadratmeter er den største forretning i Grønland. Byggecenterkæden har også åbnet sin fjerde Workwear Megastore i Aarhus, sikret sig byggegrund til en ny forretning i Næstved og taget forskud på en ny forretning i Rødekro med åbning af et salgskontor på byggegrunden.

Efter to år med meget høj aktivitet, forventer Stark Danmark et mere normalt marked – aktiviteten i byggeriet er allerede faldet hen over dette efterår. Det betyder også, at resultatet i det kommende regnskabsår forventes at falde med 5-10 procent, fremgår det af ledelsesberetningen.

– Byggeriet vil også i 2023 være negativt påvirket af inflation, høje priser på nogle byggematerialer samt nedgang i boligsalget. Omvendt ser vi muligheder inden for energirenovering, der bliver vigtig for den grønne omstilling. Alt i alt forventer vi næste år et let nedadgående marked, hvor Stark Danmark vil holde fast i strategien om at udbygge vores services og netværk af forretninger. Også i 2023 skal det styrke vores position som især de små og mellemstore håndværkeres foretrukne byggepartner, udtaler Troels Vibholm.

Stark ejer ifølge årsrapporten grunde og bygninger til en bogført værdi på 1,12 milliarder kroner. Dertil kommer udviklingsprojekter under udførelse til 159 millioner kroner.