En ny aftale mellem staten, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner skal sikre bedre rammer for renoveringsindsatsen i det offentlige frem mod 2030.
Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
– Det er vigtigt, at vi tager den virkelighed, som kommunerne og regionerne er i, med i ligningen, så vi skruer op for renoveringen der, hvor behovet, mulighederne og effekten er størst – og det er præcis det, vi gør med aftalen her, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).
Aftalen betyder, at staten, kommunerne og regionerne i samarbejde kan indfri de nye krav i det omarbejdede energieffektivitetsdirektiv. Med direktivet skal knap 4 millioner kvadratmeter af den offentlige bygningsmasse i Danmark være renoveret til mindst energimærke B senest i 2040. Det svarer til cirka 27.000 danske parcelhuse.
Der bliver ikke trukket et fast krav ned over de enkelte kommuner og regioner, men i stedet skal kommunerne, regionerne og staten arbejde sammen om at udpege de bygninger, som skal renoveres senest i 2040.
Udpegede bygninger skal inden udgangen af året indmeldes til Energistyrelsen frem til og med 2029, med mindre der før 2030 er udpeget tilstrækkeligt med bygninger. Første udpegning skal ske inden udgangen af 2025.
Energistyrelsen udarbejder i samarbejde med aftaleparterne en vejledning til, hvordan udpegningen konkret sker.
De konkrete rammer for energimærkemodellerne vil blive udviklet i dialog med relevante aktører og træder i kraft til maj 2026.
Fakta om aftalen
- Bygninger, som er omfattet af renoveringskravet i det nye energieffektivitetsdirektiv, er de kommunalt, regionalt og statsligt ejede bygninger, der er større end 250 kvadratmeter, og som per 1. januar 2024 var under energimærke B.
- Kravet fra energieffektivitetsdirektivet betyder, at 3,9 millioner kvadratmeter af de offentlige bygninger skal være renoveret op til minimum energimærke B senest i 2040.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.