Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: PR.

Priserne på boligmarkedet har gennem en lang årrække været stigende, men det danske boligmarked er delt mellem land og by. Der er stadig områder i Danmark, hvor det kan være svært at låne til et hus, selvom man har orden i privatøkonomien.

Det kan være ifølge en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet være en stor kilde til frustration for de borgere, der bliver afvist i banken eller i realkreditinstituttet, og det er problematisk, at det især rammer de dele af landet, som i forvejen kæmper med at få folk til at slå sig ned.

I maj 2021 meldte regeringen ud, at den ville introducere en statsgaranti på en del af boliglån i landdistrikter. Regeringen har siden været i dialog med den finansielle sektor og er nu klar til at fremlægge et endeligt oplæg til en model for en sådan statsgaranti, lyder det i pressemeddelelsen.

– Forhåbentligt vil flere danskere, der før har fået nej til et lån på grund af deres postnummer, fremover kunne få et ja til drømmehuset. Det er klart, at vi ikke vil kunne hjælpe alle, men vi mener, at der brug for et opgør med den skævvridning, der er sket på vores boligmarked, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i meddelelsen.

Ifølge erhvervsministeren ønsker regeringen med forslaget at sikre sammenhængskraften på tværs af Danmark.

Fakta: Statsgaranti til boligkøb i landdistrikter

Med modellen bliver det muligt at få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi for ejerboliger, der enten:

  • Har en handelspris under 8.000 kroner per kvadratmeter, eller
  • Ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris under 8.000 kroner per kvadratmeter – dog sådan, at den enkelte bolig skal have en handelspris under 10.000 kroner per kvadratmeter. Det drejer sig om cirka 200 postnumre, der omfattes.

Eksempelvis vil en familie, der ønsker at låne til en ejerbolig på 130 kvadratmeter til 1 million kroner kunne få et lån med statsgaranti på en del af boliglånet, hvis instituttet skønner, at det er en forudsætning for at få et lån. Da vil staten kunne garantere 90 procent af belåningen i spændet 60-90 procent, det vil sige 270.000 kroner, og dermed fjerne en del af risikoen for det långivende institut. Den resterende del af belåningen er uden statsgaranti.

Modellen skal gøre det lettere at låne til ejerboliger i landdistrikterne ved at mindske bankernes risiko for tab.