Størrelsen på afslag ved bolighandler falder

Boligsælgere har ifølge mæglerkæde gode kort på hånd, når de skal forhandle prisen på deres bolig. Størrelsen på afslag ved bolighandler falder, lyder det.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Størrelsen på de afslag, der gives i forbindelse med bolighandler, er faldet så meget siden årsskiftet, at prisafslagene igen er tilbage på 2022-niveau, inden inflation og rentestigninger fik boligmarkedet til at vakle. Det viser de nyeste tal fra Boligsiden.dk, som Estate har analyseret. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

For villaer ligger de aktuelle prisafslag per kvadratmeter på 668 kroner, mens de lå på 971 kroner, da de toppede ved årsskiftet. I august 2022 lå de på 624 kroner per kvadratmeter. For ejerlejligheder og fritidshuse er der tale om lignende fald fra henholdsvis 1.741 kroner per kvadratmeter til 980 kroner per kvadratmeter og 1.574 kroner til 852 kroner, skriver Estate.

– Det er en udvikling, der er grund til at glæde sig over, for den viser, at boligmarkedet er ovre de værste hug, som blev sat ind sidste år, og at vi er ved at være tilbage på sporet igen, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Ifølge ham er størrelsen på prisafslagene er god indikator for handelsaktiviteten og stemningen på boligmarkedet generelt.

LÆS OGSÅ: UDBUDSPRISER PÅ SOMMERHUSE OG VILLAER PÅ SAMME NIVEAU SOM FØR INFLATIONEN

– Efter et halvt år, hvor prisafslagene måned for måned er blevet mindre, tegner der sig et klart billede af, at rentestigningerne og de øvrige geopolitiske påvirkninger er blevet rystet af. Hvis boligmarkeder stadig var i chok, ville vi have set fortsat høje prisafslag, siger Thomas Hovgaard.

Han forventer, at forhandlingspositionen for boligsælgerne kan blive endnu mere gunstig.

– Kigger vi på boligudbuddets udvikling siden årsskiftet, er det faktisk kun steget ganske lidt, og det tyder på, at forholdet mellem udbud og efterspørgsel ikke vil ændre sig nævneværdigt. Man skal huske på, at der trods modgang og medgang altid findes et boligbehov for en dansk befolkning, som har verdensrekord i mobilitet og har mange flytninger på samvittigheden. Og faktisk er august den måned, som suverænt tæller flest flytninger, siger Thomas Hovgaard.