Stor donation sikrer renovering af historisk kollegium i Aalborg

En donation på over 44 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden sikrer gennemgribende renovering af 4. Maj Kollegiet i Aalborg.

4. Maj Kollegiet i Aalborg, der fremstår som et monument for modstandskampen under Besættelsen 1940-45, trænger til en gennemgribende renovering. Det er blevet muligt nu, hvor A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget intet mindre end 44,2 millioner kroner til en fremtidssikring af bygningerne, oplyser kollegiet i en pressemeddelelse.

Fonden støtter renoveringen af kollegiet for at sikre tidssvarende rammer om kollegiet og det helt særlige fællesskab, kollegianerne fastholder med eksempelvis den stærke kobling til modstandsbevægelsens historie og de daglige fællesspisninger.

Kollegiet blev indviet den 4. maj 1950 og har siden været hjem for mere end 1.000 studerende. Der er 44 værelser, og alle beboerne kan stadig dokumentere familierelationer til medlemmer af modstandsbevægelsen. Der er tilknyttet navnet på en modstandsmand til hvert enkelt værelse, og de studerende er bevidst om historien og lægger eksempelvis hvert år den 4. maj blomster på grave og mindesteder for modstandsfolk.

Efter besættelsen blev der bygget i alt ni 4. Maj Kollegier i Danmark. Flere af disse kollegier har gennem de seneste år fået midler fra A.P. Møller Fonden til at blive renoveret.

LÆS OGSÅ: ALMENE BOLIGER I AALBORG SKAL RENOVERES FOR 93 MILLIONER

Kollegiet i Aalborg udmærker sig som det eneste af 4. Maj Kollegierne ved at have fastholdt den oprindelige madordning, hvor de studerende spiser morgenmad og aftensmad sammen de fem af ugens syv dage, og det er med til at skabe stærke sociale relationer mellem dem.

Med hjælp fra en donation på over 44 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden skal 4. maj kollegiet i Aalborg renoveres. Foto: PR.
Med hjælp fra en donation på over 44 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden skal 4. maj kollegiet i Aalborg renoveres. Foto: PR.

– Vi er rigtig glade for den flotte donation fra A.P. Møller Fonden, siger kollegiets formand Peter Eigenbroth.

– Mange ting har trængt sig på med behov for reparation eller fornyelse, og nu får vi muligheden for at gennemgå huset fra kælder til kvist.

Renoveringen består af omfattende arbejder på bygningerne i form af energirenovering af kollegiets klimaskærm, udskiftning af tekniske installationer og renovering af indvendige overflader. Derudover ændres kælderetagen til en parterre-etage indrettet til studierum, TV-stue, fitness og socialt samvær. Umiddelbart uden for parterre-etagen indrettes et udendørs opholdsrum.

Kollegiet forventes at være færdigrenoveret i 2025 i forbindelse med husets 75 års jubilæum.