AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Detailkæder og vordende iværksættere i Odense har fået væsentligt mere at vælge imellem, når de skal finde nye lokaler. Antallet af udbudte eller ledige butiks-kvadratmeter i byen er steget over 28 procent gennem 2023, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk. Det skriver portalen for erhvervslokaler i en pressemeddelelse.

– I 2021 og 2022 lå udbuddet af butikslokaler i Odense Kommune nogenlunde konstant, men siden første kvartal i år er udbuddet steget fra 35.500 kvadratmeter til næsten 46.000 kvadratmeter. Det svarer til, at udbuddet er steget fra 4,3 til 5,5 procent af byens samlede butiksareal – en forøgelse på 1,2 procentpoint. På landsplan har vi også set en stigning, men den er noget mindre, nemlig 0,4 procentpoint – fra 2,7 til 3,1 procent, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er lige knap 10.300 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf næsten 2.100 butikslokaler. Af dem ligger præcis 154 i Odense og 58 på det øvrige Fyn.

To Odense-erhvervsmæglere forklarer væksten i ”til leje”-skilte dels med en landsdækkende tendens med forsigtige forbrugere, dels med lokale forhold, nemlig byomdannelsen, hvor nybyggede boliger og butikker for godt to år siden erstattede den stærkt trafikerede Thomas B. Thriges Gade tværs gennem byen.

– Den øgede tomgang hænger sammen med, at detailhandlen har været presset de seneste tre år. Beskæftigelsen er rekordhøj, og mange forbrugere har sådan set penge nok, men de holder godt på dem. Her i Odense har den store byomdannelse betydet, at en del butikker har søgt væk fra Kongensgade og hen til Vestergade. Selv om vi har set en nedgang i lejeniveauet i Kongensgade, er det blevet sværere at få afsat lokaler dér, siger erhvervsmægler Martin Fuhlendorff fra Colliers Odense i Cortex Park.

Colliers-mægleren tilføjer, at butiksliv og spisesteder vil nyde godt af, at indbyggertallet stiger i Odense – i kraft af boligbyggeriet, blandt andet i den nye bymidte.

Også Nordicals kan mærke, at butiksdrivende og spisesteder i stigende grad foretrækker Vestergade frem for Kongensgade.

– Der er rift om de bedste beliggenheder, mens andre lokaler kan være svære at leje ud – og så har nogle af specialbutikkerne det hårdt. Men i 2023 har vi haft det største antal butiksudlejninger nogensinde i de 28 år, vi har drevet mæglervirksomhed, så der er bestemt aktivitet på markedet. Restaurationerne har det godt, og nogle af de store kæder har fundet bedre beliggenheder og større lokaler – for eksempel Bolia og McDonald’s, siger Morten Rasmussen, partner i Nordicals Odense på Klosterbakken.

Odense Kommune har i øjeblikket 833.000 kvadratmeter til butikker, spisesteder og takeaway – det svarer til godt 4 procent af landets samlede butiksareal. Aalborg har lidt flere kvadratmeter end Odense, Aarhus har omtrent halvanden gang så stort areal og København dobbelt så mange kvadratmeter. På det øvrige Fyn er der knap 1 million butiks-kvadratmeter.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling