Plan- og Landdistriktsstyrelsen vil stramme grebet om såkaldte
Plan- og Landdistriktsstyrelsen vil stramme grebet om såkaldte "dark stores" eller lagerbutikker efter en henvendelse fra borgmester i Rødovre. Foto: Google Maps.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Plan- og Landdistriktsstyrelsen vil sætte fokus på såkaldte “dark stores” eller lagerbutikker, skriver minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), i et svar til Rødovres borgmester Britt Jensen (S).

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Rødovre Kommune.

Vestegnsborgmesteren har henvendt sig til Morten Dahlin, om længere tids utilfredshed med en Wolt-butik i Rødovre.

– Den seneste melding fra ministeren for by- og landdistrikter giver begrundet håb om en lovgivning, som gør det muligt at sige nej til “dark stores” i vores bymidter, udtaler Britt Jensen.

Læs også: Væksten i tomme lagerlokaler fortsætter

– Jeg har haft en rigtig god korrespondance med Morten Dahlin, og dernæst har forvaltningen været i dialog med Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Derfor blev jeg utrolig glad for det svar, jeg har fået, hvor ministeren skriver, at han vil bede Plan- og Landdistriktsstyrelsen om at inddrage udviklingen af denne type detailhandel i den kommende redegørelse for detailhandelsplanlægning.

Efter planloven skal der hvert fjerde år afgives en redegørelse, som belyser og vurderer udviklingen i kommune- og lokalplanlægningen for detailhandelsstrukturen, og den næste redegørelse kommer netop i år. Derfor skaber udmeldingen optimisme i Rødovre, lyder det i meddelelsen.

Britt Jensen understreger dog, at styrelsens fokus på “dark stores” og lagerbutikker ikke er en garanti for en lovændring, og derfor vil hun fastholde dialogen med ministeren.

Læs også: København sætter trist rekord i tomme butikker

Men problemet kommer nu i søgelyset i arbejdet med reglerne for detailhandlen, og derfor kan det få afgørende betydning.

– Styrelsens redegørelse er et vigtigt første skridt, hvis vi skal have ændret lovgivningen, fordi butikkerne og den negative rolle, de kan spille i et lokalsamfund, kommer under lup, udtaler Britt Jensen.

Sagen udspringer af længere tids utilfredshed med en Wolt-butik i Rødovre, hvor naboerne ifølge Rødove Kommune gennem længere tid har følt sig generet af blandt andet trafikken til og fra butikken og støj fra butikken.

Borgmester Britt Jensen betragter – ligesom mange af naboerne – Woltbutikken som et lager for Wolts bude og ikke som en butik. Men fordi der også er mulighed for at gå ind i butikken og handle, er kommunen nødt til at give tilladelse til butikken. Eneste alternativ er en ændring af lokalplanen, som ville betyde et stop for alle detailhandelsbutikker, altså også eksempelvis almindelige supermarkeder.

Læs også: Flere udviklere bag projekt med over 500 boliger i Rødovre

Den situation førte til henvendelsen til ministeriet, hvor Britt Jensen blandt andet skrev, at ”koncepter som Wolt Market etablerer sig i centerområdet under dække af at være en butik, mens der i praksis er tale om et lager for Wolts bude. Det kræver kun få og i realiteten kosmetiske justeringer i konceptet, især at man som kunde kan bestille og afhente varer i butikken.”

– Min forventning er, at redegørelsen fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen vil kaste lys over den problemstilling, som vi står i, og over betydningen for udviklingen i byer i hele landet. Det vil gøre det klart, at der er behov for at justere lovgivningen, siger Britt Jensen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling