Svend Odgaard har 40 års jubilæum hos Outrup Vinduer & Døre. Foto: PR.
Svend Odgaard har 40 års jubilæum hos Outrup Vinduer & Døre. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Svend Odgaard har i dag 40 års jubilæum hos Outrup Vinduer & Døre. De seneste 19 år har han stået i specialproduktionen og fremstillet de håndværksmæssige detaljer, når kunderne har ønsket en helt unik og dekorativ udformning.

– I specialproduktionen, hvor jeg arbejder, er vi syv ansatte, som frembringer kundernes særlige ønsker. Det er de smukke vinkler, buer, krummelurer og andre mønstre, som ikke findes som en standardløsning, men som kan gøre hele forskellen i eksempelvis en bevaringsværdig eller fredet bygning. Håndværket kræver fingersnilde, præcision og faglig viden, og uden mine kollegaer ville det være svært at løfte opgaverne. Vi spørger hinanden til råds i produktionen, hvor vi tilsammen har en utrolig vidensbank omkring vinduer og døre, som jeg dagligt gør brug af i mit arbejde, udtaler han i en pressemeddelelse fra vindues- og dørproducenten.

– Derfor er der heller ingen, der kommer og fortæller os, hvordan vi skal løse en opgave. Vi får en tegning, og nogle gange kommer sælgerne og spørger os, om det kan lade sig gøre. Men derefter er det op til mig og mine kollegaer at finde ud af, hvordan vi får lavet den særlige bue over vinduet eller tilpasset et bølget mønster mellem to sprosser. Det er også noget af det, jeg kommer til at savne mest ved at arbejde hos Outrup – det gode håndværk og den frihed, som jeg synes, der er i specialproduktionen.

Svend Odgaard har i lang tid været godt i gang med at lære sin afløser op, så der bliver ingen slinger i valsen ude i produktionslokalerne, når han går på pension til sommer. Han er da heller ikke nervøs for, om det særlige håndværk forsvinder lige foreløbig, selvom der ikke er så mange specialiserede håndværkere tilbage, som dengang han var grøn i faget.

– Jeg er ved at lære min afløser op, som allerede arbejder i produktionen. På den måde værner vi om den håndværksmæssige arv, og det er vigtigt for mig, jeg kan give min specialviden videre til den næste generation af håndværkere. Men jeg vil da lyve, hvis jeg sagde, at der er lige så mange i landet i dag, der kan det arbejde, jeg udfører, som da jeg startede hos Outrup, siger Svend Odgaard.

LÆS OGSÅ: OUTRUP VINDUER OG DØRE FÅR BÆREDYGTIGHEDSKONSULENT

Det kan Henrik Nyby, direktør i Outrup, kun nikke genkendende til, og selvom han er fortrøstningsfuld og ved, at afløseren for Svend Odgaard er i de bedste hænder og får en oplæring, som kun få kan give, så er det altid et tab for producenten, når en medarbejder som Svend går på pension.

– Svend har været et kæmpe aktiv for Outrup med hans imponerende håndværksmæssige kunnen og dybdegående viden om vores vinduer og døre, og det vil uden tvivl kunne mærkes i virksomheden og ikke mindst i specialproduktionen, når Svend går på pension til sommer, selvom vi fortsat har et utroligt dygtigt team til opgaverne, siger Henrik Nyby.

– Interessen for det klassiske håndværk er dalende, og rekruttering af blandt andet tømrer er ikke blevet nemmere med årene. Jeg er derfor meget stolt over, at vi formår at holde på vores medarbejdere, som kan videreføre deres specialviden, i så mange år, og med manglen på arbejdskraft inden for byggefagene bliver det kun vigtigere, at vi i fremtiden kan fejre mange flere 40-års jubilæer.

Svend Odgaards 40-års jubilæum fejres af Outrup, familie og venner inden sommerferien, hvorefter han går på pension. Til den tid indstiller Outrup Svend til den Kongelige Belønningsmedalje.