Tre arkitekthold konkurrerer om at forme Esbjergs midtby

Esbjerg Kommune har inviteret tre arkitekthold med speciale i byudvikling til at komme med bud på, hvordan Esbjergs midtby og Rørkjær skal udvikle sig.

Mandag den 24. april lød det officielle startskud til parallelkonkurrencen, om hvordan Esbjergs midtby og Rørkjær skal udvikle sig. Konkurrencen bliver et vigtigt bidrag til en ny udviklingsplan for Esbjergs bymidte og Rørkjær, skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

Ved kickoff-arrangementet blev tre arkitekthold præsenteret for konkurrenceprogrammet. Esbjerg Byråd godkendte den 17. april konkurrenceprogrammet, der danner grundlag for konkurrencen.

– Byudviklingen skal favne mange ønsker og krav, og jeg glæder mig til at se, hvordan de tre teams griber opgaven an. For eksempel skal det tænkes ind, hvordan byen bliver til et attraktivt sted at bo for familier, hvordan handelslivet kan blomstre og hvordan besøgende får en god oplevelse, der giver lyst til flere besøg. De udvalgte konkurrenceteams skal sætte nye, spændende og kreative billeder på vores visioner om en by med aktivitet, kultur og oplevelser, udtaler borgmester og formand for dommerkomiteen Jesper Frost Rasmussen (S).

De tre konkurrerende hold består af firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt.

Rørkjær får ny rolle i fremtidens Esbjerg

Området som de tre teams skal arbejde med, indeholder ud over bymidten også Rørkjær, der ligger på den østlige side af banelegemet. Med en central beliggenhed koblet med områdets blandede karakter åbner der sig spændende muligheder for at skabe byområder med byrum og bebyggelser, der er anderledes end resten af midtbyen.

– Jeg kan sagtens forestille mig, at for eksempel dele af Rørkjærområdet kan anvendes meget anderledes end vi oplever i dag. Rørkjær har kvaliteterne og beliggenheden til at komme i spil på en helt anden måde end i dag. Udefrakommende kender kun området, fordi det er en adgangsvej til Broen eller Tobakken, men Rørkjær kan mere, siger formand for Plan & Byudviklingsudvalget Henning Ravn (V).

Fra fem til tre hold

Oprindeligt var fem hold i spil som potentielle deltagere i konkurrencen, men efter et udvælgelsesforløb med blandt andet interviews og dialog om opgaven, blev feltet indsnævret.

I startboksen sidder nu tre hold, der få lov til at arbejde videre med opgaven. Der er ifølge Esbjerg Kommune tale om firmaer, der på hver sin vis har et meget stort kendskab til byudviklingsopgaver og ser potentialet i en moderne by, der orienterer sig mod beboere og besøgende.

LÆS OGSÅ: ESBJERG HAR EN PLAN FOR AT FÅ BYEN TIL AT VOKSE

– For mange er det jo lidt af en drømmeopgave at få lov til at kaste sig over et projektområde af denne størrelse. Det giver nogle spændende muligheder, og det var en motiverende faktor for de kvalificerede teams, der tæller stærke profiler inden for byudvikling. Det giver os en forventning om, at vi får nogle levedygtige forslag i løbet af konkurrencefasen. Byen rummer kæmpe potentialer, som venter på at blive udnyttet for at gøre byen endnu mere attraktiv og levende, end den er i dag, siger byudviklingschef Peer M. Rexen.

Udover en præsentation af konkurrenceprogrammet, blev repæsentanter fra Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt inviteret med på en rundtur i konkurrenceområdet. Her kunne de med egne øjne se på byens kvaliteter og mulighederne, som de skal arbejde med hen over foråret og sommeren.

Fortsat vægt på inddragelse

Efter en gåtur i Esbjerg sluttede mandagens kickoff med et samlet møde, hvor firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt deltog sammen med repræsentanter fra Esbjerg Kommune. Foto: Esbjerg Kommune.
Efter en gåtur i Esbjerg sluttede mandagens kickoff med et samlet møde, hvor firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt deltog sammen med repræsentanter fra Esbjerg Kommune. Foto: Esbjerg Kommune.

Siden processen med udviklingsplanen gik i gang, har Plan & Byudviklingsudvalget bedt om at udviklingen af midtbyen sker i samarbejde med mange af dem, der bruger byen i dag. Den inddragelse fortsætter i de kommende faser.

– I forarbejdet har vi oplevet en stor opbakning og et engagement, der bestyrker vores opfattelse af, at esbjergenserne ønsker at være stolte af byen. Opbakningen til at være visionære og se på byen som en helhed har fundet genklang hos rigtig mange. Det momentum skal vi holde fast i, uddyber Henning Ravn.

Når de konkurrerende konkurrencehold har udarbejdet deres konkurrenceforslag, vil interessenter og borgere blive inviteret til at se og kommentere planerne. Det sker i september og oktober måned. Vinderforslaget forventes offentliggjort i oktober 2023 og det vindende team skal indgå i arbejdet med at udforme en udviklingsplan.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling