Boligejere kan være længe om at justere prisen i et marked med stigende udbud. Fra april til maj er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på danske boliger nemlig steget fra 20.517 kroner per kvadratmeter til 21.214 kroner per kvadratmeter, viser udbudstal fra Boliga, som Estate har analyseret. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Det er en stigning på 3,5 procent på en måned. Samtidig er også boligudbuddet steget tilsvarende fra 39.334 boliger til 40.777 boliger, svarende til 3,6 procent.

At både boligudbuddet og udbudspriserne stiger samtidig, anser Estate som et sjældent tilfælde.

– Normalt stiger priserne, når der er knaphed på boliger og især udbuddet bliver mindre, hvilket flugter med principperne for udbud og efterspørgsel, men denne gang ser vi lidt den omvendte verden, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, at der kan være tale om en overgangsfase, hvor det stigende boligudbud snart vil give faldende priser, men der kan også være andre forklaringer.

– Når markedet ændrer sig, som mange forventer det vil nu, sker det sjældent fra den ene dag til den anden. Boligejere har typisk opbygget forventninger til, hvad deres bolig er værd over nogle fede år, og derfor vil de også være modstræbende i forhold til at sætte prisen ned. Og eftersom alt stiger i pris, er det jo ikke nogen lovmæssighed, at boligpriser som de eneste skal falde, når alle andre priser stiger, siger Thomas Hovgaard.

Det kan ifølge ham godt komme til at tage tid, før priserne begynder at falde.

– Boligudbuddet er ganske vist steget de seneste to måneder, men det er stadig historisk lavt, og folk har nu engang flyttebehov, som skal stilles, hvilket betyder, at boliger altid vil skifte hænder uanset renteniveauer og inflation, men selvfølgelig vil priserne falde og igen stige over tid, men det er langt fra sikkert, at det bliver med to cifre, siger Thomas Hovgaard.