Team Effekt vinder konkurrence om Frederiksberg Hospital.
Team Effekt vinder konkurrence om Frederiksberg Hospital.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Byggeriet af Nyt Hospital Bispebjerg er forsinket. Det kommer dog ikke til at gå ud over udviklingen af hospitalsgrunden på Frederiksberg.

Region Hovedstaden og Frederiksberg Kommune har nemlig aftalt en løsning, som sikrer, at udviklingen af det nye bykvarter alligevel kan begynde i 2027, hvilket Frederiksberg Kommune har haft en forventning om.

Det skriver Frederiksberg Kommune i en pressemeddelelse.

Med udgangspunkt i den oprindelige vision for udvikling af hospitalsgrunden har Effekt i samarbejde med Arkitema, Cowi, Gemeinschaft og Creator Projects skabt udviklingsplanen for området, der strækker sig over et areal på 141.600 kvadratmeter.

Det er planen, at der skal bygges op mod 1.200 boliger i hovedstadskommunen, der både er Danmarks tættest befolkede og har landets dyreste lejligheder med en gennemsnitlig udbudspris på næsten 58.400 kroner per kvadratmeter.

Borgmester Michael Vindfeldt (S) ser da også frem til, at udviklingen af området kan begynde for alvor.

– Jeg glæder mig til, at vi skal i gang med at udvikle hele byens nye kvarter. Fyldt med blandede boligformer og grønne byrum med plads til liv og ro. Der kommer også en central park i midten, der inviterer byen indenfor med små butikker, cafeer og restauranter, kultur- og idrætstilbud og arbejdspladser i et kreativt miljø. Sidst men ikke mindst skal vores nye bykvarter være et fyrtårn for grøn omstilling og bæredygtigt byggeri, udtaler han.

Læs også: Udviklingsplan for Frederiksberg Hospital er vedtaget

I udviklingsplanen for området lægges der op til, at 80 procent af den eksisterende bebyggelse blive bevaret. Det svarer til 66.700 kvadratmeter. Derudover tilføres 79.800 kvadratmeter nybyggeri, så det samlede etageareal når op på 146.500 kvadratmeter.

– Vi glæder os over aftalen, der også betyder, at vi kan komme i gang med flere midlertidige aktiviteter. Vi har allerede kunst, dyrkningshaver og snart også padelbaner på området, men nu kommer der mulighed for endnu mere, så alle kan få en forsmag på livet i det nye bykvarter, inden omdannelsen for alvor går i gang, udtaler formand for Frederiksberg Kommunes By- og Erhvervsstrategiske udvalg, Lone Loklindt (R).

Trinvis overtagelse af Frederiksberg Hospital

Frederiksberg Kommune købte i 2021 Frederiksberg Hospital af Region Hovedstaden for 771 millioner kroner.

Regionen har dog ikke mulighed for at flytte alle hospitalsfunktionerne på én gang den 1. januar 2028, som det ellers var tiltænkt.

Derfor har Region Hovedstaden og Frederiksberg Kommune udviklet en realistisk flytteplan for hospitalsfunktionerne. I stedet for en fuld overtagelse af området vil der nu ske en trinvis overtagelse fra andet halvår af 2027 og frem.

Læs også: Nyt seniorbofællesskab på Frederiksberg er på tegnebrættet

– Der sker allerede mange spændende ting i området for Frederiksbergs borgere, og med aftalen om at overdrage et mindre område til kommunen allerede i 2027 kommer der fart på udviklingen, udtaler regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

De efterfølgende trin i overtagelsen vil blive besluttet, når Region Hovedstaden har fastlagt en ny tidsplan for opførelsen af Nyt Hospital Bispebjerg i løbet af 2025.

Samtidigt er det aftalt, at Frederiksberg Kommune først betaler Region Hovedstaden for grunden, når hospitalsfunktionerne er endeligt fraflyttet.

Fakta

Allerede nu er der midlertidige aktiviteter i gang i området, hvor man blandt andet kan opleve:

  • Udendørs udstilling og fremtidsbilleder om udviklingsplanen
  • Kunst i Kiosken
  • Det Bæredygtige Forsamlingshus
  • Projekt Dyrk Naturen – fælles dyrkningshaver
  • Padelbaner – åbner august 2024 (på den tidligere tennisbane)

Kortet herunder viser den første etape, der vil blive udviklet på hospitalsgrunden.

Kilde: Frederiksberg Kommune.