Undersøgelse: Danskere vil have sommerhus med god beliggenhed

Danskerne vil tættere på naturen, og der skal være fokus på kvalitet og indretning, mens bæredygtighed vinder frem på markedet for sommerhuse.

Mere end hver tredje danske sommerhusgæst forventer i fremtiden at tage mere i sommerhus, end de tidligere har gjort. Det viser en analyse fra juli 2022, som Mindshare har foretaget for danske Landfolk, der er en online platform for personlige, håndplukkede sommerhuse.

Af analysen fremgår det ifølge en pressemeddelelse fra Landfolk, at hele 82 procent af de adspurgte danskere i høj grad eller i meget høj grad finder det vigtigt, at sommerhuset har en god beliggenhed, der eksempelvis er tæt på skov og vand. Selvom vi vil ud af byerne og tættere på naturen, vil vi ikke gå på kompromis med kvalitet og indretning.

Ifølge Landfolks undersøgelse mener ni ud af ti af de adspurgte danskere, at de rigtige faciliteter, for eksempel et lækkert bad og opvaskemaskine, i nogen grad til i meget høj grad er vigtigt i et sommerhus.

Særligt køkkenet spiller en vigtig rolle for danskerne, hvor hele 89 procent af de adspurgte mener, at det i nogen til i meget høj grad er vigtigt, at et sommerhus er udstyret med et godt køkken til madlavning.

Ifølge Camilla Swartz Primdahl, medstifter af Landfolk, skyldes dette, at der er tale om en helt ny generation af sommerhusgæster- og værter, hvor smukke rammer spiller en stor rolle:

– I dag sætter langt flere pris på kvalitet og æstetik i hverdagen end tidligere, og det vil vi heller ikke gå på kompromis med, når vi tager på ferie. Personlige og hjemlige rammer giver en mere autentisk oplevelse end et udlejningssommerhus, der er indrettet ud fra et praktisk aspekt, udtaler Camilla Swartz Primdahl i meddelelsen.

– Samtidig fungerer sommerhuset for mange som et afbræk fra hverdagen. Derfor er det vigtigt, at sommerhuset ikke ligner hverdagen derhjemme for meget. Der skal gerne være plads til nogle andre oplevelser her, som f.eks. at bruge mange timer på madlavning, tilføjer hun.

Fokus på bæredygtige sommerhuse

Danskerne har ifølge Landfolk i stigende grad fået øjnene op for, at sommerhuset kan være et mere bæredygtigt alternativ til udlandsrejsen. Ifølge Landfolks undersøgelse har lidt mere end hver fjerde, der har svaret, at de vil tage mere i sommerhus i fremtiden, angivet bæredygtighed som en væsentlig årsag.

Samtidig viser undersøgelsen også, at mere end hver tredje af de adspurgte danskere er enige eller meget enige i, at de i højere grad har lyst til at benytte et sommerhus, der er bæredygtigt, end et sommerhus, der ikke er bæredygtigt. Og 67 procent er enige eller meget enige i, at det er vigtigt, at bæredygtig konstruktion og bæredygtige materialer tænkes ind, når man bygger sommerhuse.

– I takt med at sommerhuset som ferieform vinder frem blandt en ny generation af sommerhusgæster og -værter, oplever vi også en voksende interesse for bæredygtige sommerhuse, hvor der på én eller flere områder er taget hensyn til miljøet, for eksempel ved energimærkning eller ved brug af bæredygtige byggematerialer, fortæller Camilla Swartz Primdahl.

– Og vi forventer, at interessen for bæredygtige sommerhuse fortsat vil stige i fremtiden, slutter hun.

Top fem kriterier for vores sommerhuse

  • 90 procent mener, at komfort/bekvemmelighed, eksempelvis godt køkken og bad, opvaskemaskine og lignende, i nogen til i meget høj grad er vigtigt
  • 89 procent mener, at et godt køkken med gode faciliteter til madlavning i nogen til i høj grad er vigtigt
  • 84 procent mener, at store udendørsarealer, eksempelvis have, terrasse og lignende, i nogen til i meget høj grad er vigtigt
  • 82 procent mener, at god beliggenhed, eksempelvis ved skov eller vand, i høj grad eller i meget høj grad er vigtigt
  • 77 procent mener, at digitalt/teknologisk udstyr, eksempelvis wi-fi, TV og lignende, i nogen til i meget høj grad er vigtigt

Top fem årsager til, at vi tager i sommerhus

  • 68 procent tager i sommerhus for at slappe af
  • 66 procent tager i sommerhus for at være sammen med familie/venner/partner
  • 56 procent tager i sommerhus for at få et afbræk fra hverdagen
  • 56 procent tager i sommerhus for at komme tættere på natur og vand
  • 19 procent tager i sommerhus, da det er en mere bekvem/komfortabel ferieløsning end at tage på udenlandsrejse

Spørgeskemaundersøgelsen er foretaget af Mindshare på vegne af Landfolk med i alt 1.000 respondenter. Målgruppen er alle 18+ personer i Danmark, der har været og/eller overvejer at tage i sommerhus i Danmark i forhold til sidste/kommende år.

Kilde: Mindshare/Landfolk.