AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I starten af februar måned var der i alt 32.631 huse til salg i Danmark. Det fremgår af nye udbudstal fra Boligsiden, der viser udviklingen i antallet af boliger til salg.

Dermed er det landsdækkende udbud af huse faldet med 1,9 procent sammenlignet med for en måned siden, hvilket svarer til, at der nu er 631 færre huse på markedet.

– Udbuddet af huse er nu faldet for anden måned i træk, hvilket i sig selv ikke er usædvanligt. Også i tidligere år er boligudbuddet dalet løbende fra start december og frem mod foråret, hvorefter det så er steget igen. Det handler i høj grad om, at aktiviteten på boligmarkedet stille og roligt skal i gang igen ovenpå årsskiftet, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hvad der dog er særligt i år, er de nye boligskatteændringer, som netop er trådt i kraft i 2024, og som også har påvirket det aktuelle fald i udbuddet, lyder det fra Birgit Daetz.

– Selv når vi korrigerer for sæson, kan vi se et fald i udbuddet, som hovedsageligt skyldes boligskatteændringerne. I de områder, hvor boligskatterne stiger, har det været muligt at sikre en mindre hård beskatning, hvis man nåede at overtage en bolig før årsskiftet. Derfor så vi flere fremskynde et boligkøb og/eller et boligsalg i sidste del af 2023.

Læs også: I flere kommuner er det blevet dyrere at eje end at leje en bolig

– Men nu, hvor muligheden for at fastholde boligskatten på et lavere niveau ikke længere foreligger, ser vi færre boligsælgere og -købere i disse områder, som gør, at udbuddet bliver mindre. Det gælder især i hovedstadsområdet, hvor stigningerne i boligskatten har været ganske markante i flere tilfælde, lyder det fra Birgit Daetz.

Det gælder for samtlige fem af landets regioner, at der er færre villaer og rækkehuse til salg i starten af februar sammenlignet med måneden inden. Det er i Region Hovedstaden, at husudbuddet er faldet mest i perioden med 3,6 procent.

Største fald for ejerlejlighederne

Det største fald i udbuddet den seneste måned ses for ejerlejlighederne. I starten af februar var der i alt 7.654 ejerlejligheder til salg, hvilket er 3,1 procent færre sammenlignet med starten af januar.

For Københavns Kommune, som har det største marked for ejerlejligheder, lyder den seneste måneds fald i udbuddet på 7 procent, sådan at der i starten af februar var 1.977 ejerlejligheder til salg i København.

– Det gælder også for ejerlejlighederne, at udbuddet er faldet for anden måned i træk, og det sker efter en periode, hvor lejlighedsudbuddet ellers voksede betydeligt i sidste del af 2023 – især i København. Her har boligskatteændringerne især haft betydning for udviklingen i udbuddet, da boligskatterne stiger for store dele af ejerlejlighedsmarkedet, siger Birgit Daetz.

Læs også: Voldsom forskel på boligpriserne i Danmark

– Derfor er det ikke overraskende, at lejlighedsudbuddet nu er faldet. Muligheden for en lavere boligskat er ikke længere en aktuel bevæggrund for at købe og sælge en lejlighed. Samtidig kan der ske nye bevægelser for markedet på grund af de nu højere boligskatter. Derfor er der nok også flere, som har behov for at se tiden lidt an, før de sætter lejligheden til salg.

Antallet af sommerhuse til salg er faldet med 2,6 procent den seneste måned. Dermed var der ved indgangen til februar 4.845 sommerhuse til salg i Danmark.

Antallet af boliger til salg

Boligtype Antal boliger til salg primo februar 2024 Månedlig ændring (uden sæson-korrektion) Månedlig ændring (med sæson-korrektion)
Villaer og rækkehuse                 32.631 -1,9 procent 0,5 procent
Ejerlejligheder                   7.654 -3,1 procent 1,1 procent
Sommerhuse                   4.845 -2,6 procent 0,1 procent

Kilde: Boligsiden.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling