Viborg Kommune har solgt Overlund Skole til lokale udviklere, der vil bygge boliger. Illustration: Viborg Kommune.
Viborg Kommune har solgt Overlund Skole til lokale udviklere, der vil bygge boliger. Illustration: Viborg Kommune.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Viborg Kommune har haft den knap 18.400 kvadratmeter store skolegrund midt i Overlund i den østlige del af Viborg i udbud fra januar til marts 2024.

Salget af grunden skyldes flytningen af Overlund Skole til det nyopførte Lysningen

Nu er grunden solgt. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Onsdag aften godkendte byrådet således et betinget salg af grunden til en købergrupper af ni lokale virksomheder til en pris på 10,4 millioner kroner.

Den største andel af ejerskabet får anpartsselskabet Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning.

Prisen er højere, end grunden var vurderet til, understreger kommunen.

– Jeg er glad for den interesse, der har været for Overlund Skolegrund, hvor flere mulige købere har vist interesse. Men jeg er også meget tilfreds med, at køberen blev ni lokale virksomheder. Ikke mindst fordi det projekt, som blev præsenteret, er i overensstemmelse med vores visionsplan og opfylder de centrale krav til udviklingen af området, udtaler borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V).

Projektet indebærer opførelsen af tre boligklynger med rækkehuse i et-to etager og lejligheder i etagebyggeri i tre etager.

Der skal desuden etableres indre, grønne gårdrum, et gennemgående stisystem og et centralt bytorv.

Den eksisterende skolebygning fra 1954 bliver bevaret og omdannet til boliger og fælleshus. Endeligt vil der blive etableret et orangeri i de grønne gårdrum inklusiv den tidligere skolegård.

Flere grønne områder

Projektet har stor vægt på bæredygtighed, lyder det fra Viborg Kommune.

Blandt andet grundet en bebyggelsesprocent på cirka 47 procent, anvendelse af bæredygtige materialer, reduceret parkeringskrav til 1 parkeringsplads per bolig og grønne områder med regnvandshåndtering samt en strategi for bevarelse af træer på grunden.

– Det er vigtigt, at bæredygtighed har en central plads, når der planlægges nye boligområder i Viborg Kommune. Både fordi det er vigtigt i forhold til klimaet, og fordi det helt enkelt gør området mere attraktivt for kommende beboere, siger Ulrik Wilbek.

I forbindelse med købet skal der udarbejdes en ny lokalplan. Det sker efter sommerferien med forventet politisk behandling i slutningen af 2024 og offentlig høring i begyndelsen af 2025.

Den endelige vedtagelse af lokalplanen forventes midt i 2025, hvorefter salget og overdragelsen af grunden vil finde sted.

Fakta om salget af Overlund Skolegrund

  • Overlund Skolegrund på Skolevej 10 har været i offentligt udbud fra den 5. januar til den 8. marts 2024 med henblik på omdannelse af ejendommen til boligformål.
  • Ejendommen blev udbudt som et projektudbud, hvor tilbudsgivere skulle indsende både et købstilbud og et projektforslag for udviklingen af ejendommen.
  • Visionsplanen for Overlund Skolegrund har dannet grundlag for de arkitektoniske og bymæssige udbudsvilkår i prospektet, som tilbudsgiverens projekt har skullet opfylde.
  • Lokale beboere i Overlund har været involveret i udarbejdelse af visionsplanen blandt andet gennem deltagelse i et borgerpanel.
  • Køber af ejendommen er en købergruppe på ni lokale virksomheder. Den største andel af ejerskabet får anpartsselskabet Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning, der kommer til at eje 20 procent.
  • Salgsprisen er 10,43 millioner kroner eksklusiv moms.

Kilde: Viborg Kommune.