Virksomheder vil betale mere for stål og beton med lavere CO2-aftryk

Næsten 50 procent af de globale virksomheder er parate til at betale mere for stål og beton med et lavere CO2-aftryk, viser ny rapport.

Produktion af stål og beton står ifølge en pressemeddelelse fra Rambøll for 15 procent af CO2-udledningen på verdensplan.

Den gode nyhed er, at næsten halvdelen af globale virksomheder er klar til at betale mere for stål og beton med et lavere CO2-aftryk.

Det fremgår af en rapport, som Rambøll i samarbejde med Climate Group står bag. Rapporten offentliggøres på Climate Week i New York.

Læs også: Realdania investerer i ejendomme med lavt CO2-aftryk

– Det faktum, at flere virksomheder nu er villige til at betale mere for CO2-reduceret stål og beton, sender et stærkt signal til markedet, udtaler Michael Simmelsgaard, koncerndirektør i Rambøll.

Han kommer desuden med en opfordring.

– For at fremskynde udviklingen er alle aktører nu nødt til at gå sammen – fra politiske beslutningstagere og investorer til aftagere af stål og beton samt slutbrugerne, der skal acceptere en øget pris indtil markedet modnes. Lad os bygge videre på det momentum, vi har for at drive en hurtig og varig dekarbonisering af de tunge industrier på vejen mod en CO2-neutral verden, udtaler Michael Simmelsgaard.

Rapporten viser også, at virksomhederne forventer, at overgangen til materialer med lavere CO2-belastning er uundgåelig: 78 procent af de adspurgte virksomheder forventer, at stål og beton med et lavere CO2-aftryk vil være standardmaterialer i nye produkter og projekter inden for det næste årti.

Læs også: Så mange tons CO2 udleder KABs 63.000 boliger

Overgangen til mere klimavenlig beton og stål rummer barrierer, men der er også løsninger til udfordringerne. Virksomhederne mener, at de største barrierer for en øget anvendelse er omkostninger (84 procent), konservatisme i branchen (37 procent) og mangel på viden (33 procent).

Virksomhederne mener, at regeringer spiller en væsentlig rolle i at støtte dem i en øget udbredelse og anvendelse og peger på, at de vigtigste politiske initiativer, der skal prioriteres er finansielle løftestænger som skattefordele og subsidier (69 procent), “carbon pricing”, hvor der pålægges betaling for forureningen (50 procent) og minimum produktstandarder eller grænseværdier for byggematerialernes indlejrede CO2 (43 procent).

Undersøgelsen viser et voksende momentum

Betalingsvillighed for mere klimavenligt stål

  • 45 procent af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for stål, der udleder 25 procent mindre CO2 ved produktionen. Blandt danske virksomheder er tallet 48 procent.
  • 57 procent af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for stål, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.
  • En ud af fire af de danske virksomheder i undersøgelsen (23 procent) er villig til at betale op til 25 procent mere for stål, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.

Betalingsvillighed for mere klimavenlig beton

  • Når det kommer til beton er 40 procent af respondenterne på tværs af alle lande villige til at betale mere for beton, der udleder 25 procent mindre CO2 ved produktionen.
  • 49 procent af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for beton, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.
  • 16 procent af de danske virksomheder i undersøgelsen er villig til at betale op til 25 procent mere for beton, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.

Større betalingsvillighed i dag end for et år siden

  • 52 procent af respondenterne er i dag i højere grad villige til at betale mere for CO2-reduceret stål og beton sammenlignet med for et år siden. 34 procent af respondenterne rapporterede ingen ændring i deres holdning gennem det sidste år.

Kilde: Rambøll.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling