Zaha Hadid skal tegne nyt stadion i Aarhus

Et hold bestående af Zaha Hadid, Tredje Natur og Sweco skal tegne det nye stadion i Aarhus, der skal være hjemmebane for AGF.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Mens det kontroversielle VM i Qatar nærmer sig sin afslutning, har sneen lagt sig over store dele af Danmark, og Superligaen er gået i vinterhi. Uden for kridtstregerne arbejdes der dog på højtryk. Det gælder ikke mindst i Aarhus, hvor ambitionerne er store i AGF, som er inde i en positiv kommerciel udvikling.

Aarhusianerne bakker i stor stil op om den lokale fodboldklub, som i denne sæson har kunnet glæde sig over, at antallet af tilskuere er steget med næsten 43 procent, så der gennemsnitligt har været 14.000 tilskuere på lægterne til hver af AGFs hjemmekampe. Længe har ledelsen i klubben drømt om, at et nyt stadion skal give forretningsaktiviteterne et markant løft, og endnu et skridt blev taget på vejen mod at gøre drømmen til virkelighed i dag.

En vinder af arkitektkonkurrencen om det nye stadion i Aarhus er nemlig fundet. Konkurrencen blev for alvor skudt i gang i efteråret 2021, hvor hele 42 internationale hold lagde billet ind på at blive prækvalificeret til opgaven. I slutningen af 2021 blev seks hold prækvalificeret til opgaven, og maj 2021 blev konkurrencen skåret ind til tre hold. Nu er der kun ét hold tilbage.

Det bliver et hold bestående af Zaha Hadid Architects, Tredje Natur og Sweco, der skal designe den nye fodboldkatedral i Aarhus. “Skovens Arena” hedder det vindende projekt.

– Det er jo forløsningen af et meget langt forløb, vi ser kulminationen på nu, sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus Kommune, da vinderen blev afsløret.

Arkitektholdene blev i konkurrenceprogammet bedt om at tegne at stadion med plads til 24.000 tilskuere. Desuden var der et ønske om et intimt stadion, hvor tilskuerne sidder tæt på banen på en ubrudt og stejl tribune i ét dæk, et såkaldt one tier-stadion.

– Det er det vartegn, som vi gerne ville have, da vi besluttede os for at bygge et ambitiøst stadion til Aarhus, sagde rådmand for Teknik & Miljø, Nicolaj Bang (K), på pressemødet.

Prisen for det kommende stadion i Aarhus ventes at løbe op i 650 millioner kroner, hvor de 585 millioner kroner til selve stadionbyggeriet og totalrådgivningen. Resten går til afledte omkostninger, såsom nedrivning af det eksisterende stadion.

Vision Kongelunden som helhed har en projektøkonomi på 750 millioner kroner. Lind Invest og Salling Fondene har hver især doneret 250 millioner kroner til projektet, mens fra Aarhus Kommune spæder til med de sidste 250 millioner kroner. Derudover står AGF klar til at skyde op til 150 millioner kroner i projektet.

– Det bliver et nyt landmark, der endnu engang sætter Aarhus på verdenskortet, sagde Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand i Salling Fondene, på pressemødet.

Bestyrelsesformand i AGF, Lars Fournais, rettede på pressemødet en stor tak til donorerne, mens klubbens direktør, Jacob Nielsen, var forhindret i at deltage, da han havde været ude for et uheld.

Lars Fournais kunne videre oplyse, at AGF allerede har indgået en langvarig aftale med Aarhus Kommune om det nye stadion.

Det nye stadion er en del af en større kabale

Det kommende stadion i Aarhus indgår som en del af projektet Kongelunden, der udvikles på det bynære område, femkanten, som omkranses af Frederikshøj, Højbjerg, Fredensvang, Kongsvang, Frederiksbjerg og Aarhus Bugt.

Kongelunden rummer i dag blandt andet en lang række idrætsanlæg, Ole Rømer Observatoriet, Rømerhaven, Forstbotanisk Have, flere daginstitutioner, en kolonihaveforening, Søværnets Operative Kommandos tidligere operationscenter, en række faciliteter i tilknytning til Jydsk Væddeløbsbane og Tivoli Friheden. Det er tanken, at det nye fodboldstadion skal fungere som katalysator for udviklingen af området.

Efter planen skal et nyt atletikanlæg placeres, hvor der i dag er kastegård og cykelbane med tribune på østsiden af anlægget. Et nyt Team Danmark Center vil blive sammenbygget med det nuværende Ceres Arena, mens et ankerpunkt for cykling sammenbygges med nyt Team Danmark Center.

Der etableres et nyt udeareal for cykling på arealer syd for Jysk Væddeløbsbane på cirka 7.500 kvadratmeter, mens der reserveres et areal til en velodrome på det nuværende parkeringsareal P2. Der vil blive fastlagt en ”solnedgangsklausul” for, hvornår reservationen udløber.

Området tilføres yderligere 1.000 permanente parkeringspladser med cirka 700 pladser på Jysk Væddeløbsbanes indre areal (herudover ekstra eventkapacitet på cirka 600 i løbsspor) samt cirka 240 pladser ved skråparkering på Kongevejen, som ensrettes (herudover ekstra eventkapacitet på 140 pladser ved yderligere længdeparkering på Kongevejen).

Fakta om Skovens Arena

Vinderprojektet ”Skovens Arena” er tegnet af den engelske arkitekttegnestue Zaha Hadid Limited i samarbejde med Sweco Danmark og Tredje Natur.

Det er ambitionen at bygge og nedbryde så bæredygtigt som muligt.

Kapacitet: Op til 24.000 – heraf 2.500 VIP-pladser
VIP-lounger: Samlet areal cirka 5.100 kvadratmeter
Udendørs fanzoneområde: 3.000 kvadratmeter
Fanområde under tribuner: Samlet areal cirka 4.500 kvadratmeter
Integreret fanshop på 350 kvadratmeter og fanbar på 300 kvadratmeter

Kilde: AGF.

Disse tre hold konkurrerede om at få lov til at tegne det nye stadion i Aarhus:

  • Zaha Hadid (Storbritannien), Tredje Natur (Danmark), Sweco (Danmark)
  • Cobe (Danmark), AFL Architects (Storbritannien), Buro Happold (Storbritannien)
  • Dorte Mandrup (Danmark), Kristine Jensen (Danmark), Schlaich Bergermann Partner (Tyskland), Søren Jensen (Danmark), Voetmann Akustik (Danmark)

De tre øvrige arkitekthold i første udbudsrunde var:

  • 3XN, HKS Architects Ltd (England), Schønherr, Moe, Arup (England)
  • SCAU (Frankrig), Arkitema, LYTT Architecture, Buro Happold (England), Cowi
  • Dissing+Weitling, Kengo Kuma & Associates (Japan), MASU Planning, MOONN

I alt 42 teams ansøgte Aarhus Kommune om at blive prækvalificeret til projektkonkurrencen om et nyt stadion i Aarhus.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling