Bach Gruppen får godkendt plan for højhus

Fischers Tårn er navnet på højhuset, som Bach Gruppen vil bygge midt i Viborg. Projektet har nu fået de lokale politikeres velsignelse.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Bach Gruppen står i samarbejde med Sweco Architects bag et nyt højhus i 13 etager ved Dumpen og Ll. Sct. Peder Stræde i Viborg.

Der er blevet arbejdet med højhuset siden 2019, og projektet har delt byrådet i Viborg. Men nu er lokalplanen for højhusbyggeriet med navnet Fischers Tårn endeligt vedtaget. Det blev den på det seneste byrådsmøde den 13. november.

Der er desuden tale om en sag, der har fyldt meget i medierne, og i forbindelse med den offentlige høring har Viborg Kommune modtaget 111 høringssvar, hvoraf et enkelt muligvis er det korteste, der nogensinde er indsendt i forbindelse med en offentlig høring af et lokalplanforslag. Høringssvaret lyder kort og godt: “Nej”.

– Men det flytter ingenting, sagde formand for Teknisk Udvalg, Torsten Nielsen (K), på byrådsmødet, hvor han påpegede, at det er en stor fordel, at sagen er blevet bearbejdet grundigt.

Han slog desuden fast, at der i lokalplanforslaget er overensstemmelse mellem planteksten og de skitserede tegninger af højhusprojektet.

– Så det er ikke bare nogle flotte tegninger. Det vil også sige, at den dag projektet er færdigt, der får man det, man har set, understregede udvalgsformanden.

Lokalplanen giver mulighed for nedrivning af et bevaringsværdigt byhus på Dumpen 2, mens bevaringsværdige byhuse og etagebebyggelse med fortrinsvis lejligheder på Dumpen 4, 6 og 8 sikres mod nedrivning.

Tårnet skal fremstå som sammensat af flere volumener og beklædes med tegl i røde eller rødbrune nuancer, fremgår det af planteksten.

Teglfacaderne må som helhed ikke fremstå mørkere end facaden på den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse på Dumpen 4, som den nye bebyggelse kan bygges sammen med. Der skal være mindre farvenuancer i teglstenene, så der samlet set bliver et farvespil i facaden, fremgår det af planteksten.

Historien adskiller Viborg fra Herning

Blandt modstanderne af projektet er Aksel Rosager Johansen fra Enhedslisten, og han påpegede på byrådsmødet, at Viborg er en gammel og historisk middelalderby, hvorefter han trak på rivaliseringen med en naboby eller måske mellem et par fodboldklubber i det midtjyske.

– Det er historien, der adskiller os fra Herning. Det er historien, som vi kan mærke, når vi bevæger os rundt i Viborg by. Det er også det, der lider et lille knæk, i og med den ikke forholder sig til skalaen i den historiske bymidte, sagde han på byrådsmødet.

Lokalplanen blev vedtaget dog med 20 stemmer for og 11 stemmer imod. Imod stemte Socialdemokratiet, Velfærdsdemokraterne samt Marianne Gaardsdal (SF), Aksel Rosager Johansen (EL), Stine Isaksen (Å) og Leo Nørgaard (V).

Lokalplanen skitserer et højhus i 10 etager i form af et punkthus, der placeres oven på en base i tre etager. Dermed når bygningen samlet op i 13 etager, hvoraf et par stykker dog vil være under jorden.

Det 3.900 kvadratmeter store boligtårn vil rumme 35 lejligheder, hvor otte lejligheder indrettes med tre værelser, mens 26 lejligheder indrettes med to værelser. Desuden etableres en 220 kvadratmeter stor penthouselejlighed.

Under tårnet vil der være en 1.900 kvadrameter stor plint med butikker og erhverv fordelt på to etager. Den vil være placeret på en sokkel med plads til 2.600 kvadratmeter parkering.

I alt giver lokalplanen muligheder for etablering af 2.000 kvadratmeter butiksareal, og der må etableres en dagligvarebutik. Tidligere har det været fremme, at Sct. Mathias Centret, der ejes af Dades, som en del af projektet skal udvides.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling