Splittet byråd sender højhusprojekt midt i Viborg i høring

Bach Gruppen står i samarbejde med Sweco Architects bag højhuset Fischers Tårn ved Dumpen i Viborg. Lokalplan er sendt i høring.

Efter en årelang proces besluttede politikerne i byrådet i Viborg den 21. februar at sende et lokalplanforslag for et nyt højhus i op til 12 etager i offentlig høring.

Fischers Tårn er navnet på projektet, som skal opføres ved Dumpen, Sct. Jørgens Gade og Ll. Sct. Peder Stræde midt i Viborg.

Bag projektet står Bach Gruppen i samarbejde med Sweco Architects. Der er blevet arbejdet med højhuset siden 2019.

– Det har en stor indvirkning med sådan en bygning midt i byen, og man kan se den fra flere områder, så den kommer til at fylde. Derfor har det også været vigtigt, at det er så gennemarbejdet, som det er, sagde formand for Teknisk Udvalg, Torsten Nielsen (K), på byrådsmødet.

Det var dog langt fra et enig byråd, der sendte lokalplanforslaget i høring. I alt 19 medlemmer fra Venstre og De Konservative stemte for at sende planen i høring, mens Leo Nørgaard (V) samt de i alt 11 medlemmer fra henholdsvis Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten stemte imod.

Læs også: Disse danske byer vokser mest

Ficshers Tårn ved Dumpen i Viborg. Visualisering: Sweco Architects.
Ficshers Tårn ved Dumpen i Viborg. Visualisering: Sweco Architects.

– Så vidt mine øjne kan se, så er det respektløst, det der sker, sagde medlem af Teknisk Udvalg, Birthe Harritz (S), på byrådsmødet.

– Et højt tårn nederst i Dumpen, det passer simpelthen ikke ind i bybilledet, sagde hun videre.

Bebyggelsen skal nederst bestå af en 1.900 kvadratmeter stor base med mulighed for detailhandel og erhverv, mens der oven på basen etableres en tårnbebyggelse med 35 boliger fordelt på i 3.900 kvadratmeter. Bebyggelsen placeres ovenpå en parkeringskælder.

Lokalplanen sikrer, at bevaringsværdig bebyggelse på Dumpen 4, 6 og 8 bliver bevaret, mens den giver mulighed for nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse på Dumpen 2.

Læs mere om projektet og se flere visualiseringer her.