Baron vil nedrive bevaringsværdigt palæ ved Rungsted Kyst

Kendt erhvervsmand står bag plan om at rive palæet Smidstrupøre ned for at erstatte det med nybyggeri. Det er endnu uklart, hvor sagen ender, men bygningens overlevelseschancer er små.

I slutningen af 2023 købte baron Johan Wedell-Wedellsborg palæet Smidstrupøre ved Rungsted Kyst af de tre arvinger efter erhvervsmanden og milliardæren Stig Husted-Andersen.

Prisen på handlen kendes ikke, da der var tale om en selskabshandel, men ejendommen er i selskabet bogført til en værdi af 75 millioner kroner, hvilket svarer til, hvad den ifølge tinglysningen blev handlet til i 2013.

Nu kan sløret løftes for baronens planer med ejendommen på Smidstrupørevej 8. Han planlægger at jævne palæet med jorden for at erstatte det med et nyt. Det vil han gøre i samarbejde med det britiske arkitektfirma Francis Terry and Associates, som har specialiseret sig i både renovering og nybyggeri af palæer i klassisk, georgiansk stil.

Sagen blev første gang politisk behandlet i Byudviklingsudvalget i Hørsholm Kommune før sommerferien. Aktuelt er ejendommen nemlig omfattet af en lokalplan, der fastlægger, at bygningerne ikke må rives ned uden politikernes velsignelse.

I sin indstilling til politikerne i Byudviklingsudvalget lagde kommunens administration ikke skjul på, at den ikke kunne anbefale ikke give tilladelse til baronens nedrivningsplaner.

Læs også: Hørsholm takker nej til rådhusprojekt

Administrationen gav dog politikerne mulighed for at vælge mellem enten at give afslag på ansøgningen eller at imødekomme ansøgningen og sætte gang i arbejdet med et lokalplantillæg.

Dermed var to bolde spillet videre til Byudviklingsudvalget, men ingen af dem blev grebet.

Politikerne i udvalget fandt nemlig en tredje løsning. Den indebærer groft sagt, at grunden skal bevares, men der skal gives tilladelse til nedrivningen af bygningerne, som efterhånden fremstår faldefærdige.

“Udvalget ønsker samtidig at fastholde det parklignende udtryk i området, herunder at ny bebyggelse skal opføres i overensstemmelse med områdets øvrige arkitektur og kommunens arkitekturpolitik”, lyder det i et ændringsforslag fra Byudviklingsudvalget.

En sag med mange dilemmaer

Sådan kan fremtidens Smidstrupøre komme til at se ud. Visualisering: Francis Terry and Associates.
Sådan kan fremtidens Smidstrupøre komme til at se ud. Visualisering: Francis Terry and Associates.

Dermed havde kommunalbestyrelsen tre bolde at spille med, da sagen i går var på dagsordenen.

– Bygningen har fået lov til at stå og forfalde i 38 år, og vi som kommune har ikke håndhævet bopælspligten, forklarede formand for Byudviklingsudvalget, Charlotte Kirchheiner (K), på kommunalbestyrelsesmødet.

– Sådan helt grundlæggende, så synes jeg simpelthen ikke, at vi skal tillade, at nogle af vores bevaringsværdige bygninger bliver nedrevet, sagde hun videre.

Hun slog dog fast, at det er en sag med mange indbyggede dilemmaer. Ikke mindst stillede hun spørgsmålstegn ved, om det er realistisk at finde en køber, som vil investere i en nænsom restaurering af Smidstrupøre.

Læs også: Nordsjællandsk kommune får ny direktør for byudvikling

– Så vi har kigget på hinanden og sagt “hvad er det vigtigste dernede?”. Og i virkeligheden er noget af det vigtigste at bevare den kæmpestore, smukke grund, som Smidstrupøre ligger på, sagde hun.

Udvalget er derfor kommet frem til en løsning, hvor bygningen kan nedrives under forudsætning af, at en række betingelser opfyldes.

– Hvis dette hus skal nedrives, så skal der opføres et hus, der ligesom har en vis kaliber, sagde Charlotte Kirchheiner og påpegede, at et nybyggeri skal være i overensstemmelse med kommunens arkitekturpolitik, samt at det skal “læne sig op ad arkitekturen i området”.

Desuden skal der laves en selvstændig lokalplan, der sikrer, at den store grund bevares og ikke kan udmatrikuleres.

Kun en enkelt modstander i kommunalbestyrelsen

Et flertal på 15 af de 16 fremmødte medlemmer af kommunalbestyrelsen stemte for indstillingen fra Byudviklingsudvalget.

Dermed er der nok ikke de store overlevelseschancer for ejendommen, der opført i 1917 som landsted for Grosserer Ragoczy og tegnet af arkitekt Carl Brummer.

Kun løsgænger Anne Ehrenreich stemte imod indstillingen fra Byudviklingsudvalget. Til gengæld stemte hun som den eneste for indstillingen fra administrationen om at meddele afslag på ansøgningen om tilladelse til nedrivningen.

– Hvis vi nu tillader at rive en bygning ned, bare fordi vi ikke selv har gjort noget, men ladet den henlægge uden personer boende i bygningen, så vil det jo også være et signal til andre om, at bare man lader sin bygning ligge, så kan man få lov til at rive den ned, sagde hun på kommunalbestyrelsesmødet.

Sådan kan fremtidens Smidstrupøre komme til at se ud. Visualisering: Francis Terry and Associates.
Sådan kan fremtidens Smidstrupøre komme til at se ud. Visualisering: Francis Terry and Associates.

Kommunens borgmester Morten Slotved (K) påpegede, at det næppe har været en bevidst strategi fra de skiftende ejere at lade den forfalde siden 1987 for at få tilladelse til at nedrive den.

– Det er ikke ret mange, der har en horisont, hvor de betaler ejendomsskatter og grundskyld og alle udgifter på ejendommen, og så lader den forfalde i 38 år for at få lov til at rive den ned, sagde borgmesteren.

Læs også: Boligselskab må droppe projekt med 163 nordsjællandske boliger

Indtil videre kan Johan Wedell-Wedellsborg altså arbejde videre med sine planer for ejendommen, mens han krydser fingre for, at han får sin nedrivningstilladelse i hus.

Den 28.300 kvadratmeter store grund rummer i dag fire huse, der er opført i forskellige år men primært i 1917. Bygningerne omfatter et hovedhus, en hovmesterbolig, en chaufførbolig med garage og en gartnerbolig. Det samlede boligareal er på 1.110 kvadratmeter.

Grunden kommer fremover foreløbig til at skulle rumme, et nyt hovedhus, en garagebygning og et gæstehus med et samlet boligareal på godt 1.450 kvadratmeter.

Først skal ejendommen dog tages ud af den bevarende lokalplan, og en ny lokalplan for ejendommen skal forelægges Byudviklingsudvalget i løbet af efteråret 2024.

Johan Wedell-Wedellsborg er indehaver af shippingvirksomheden Weco Group og medejer af den økologiske bagerikæde Emmerys. Desuden er han tidligere hovedaktionær i Joe & the Juice.