Boligselskabet Nordsjælland må droppe projekt med 163 almene familie- og seniorboliger ved Dyremosegård i Skævinge i Hillerød Kommune. Visualisering: Sweco Architects.
Boligselskabet Nordsjælland må droppe projekt med 163 almene familie- og seniorboliger ved Dyremosegård i Skævinge i Hillerød Kommune. Visualisering: Sweco Architects.

Boligselskabet Nordsjælland er nødt til at droppe byggeriet af 163 almene familie- og seniorboliger i projektet Almanakken ved Dyremosegård i Skævinge i Hillerød Kommune.

Lokalplanen for projektet blev vedtaget i slutningen af 2022, men ifølge en pressemeddelelse fra Boligselskabet Nordsjælland er byggeprojektet på målstregen blevet ramt af voldsomt stigende bygge- og materialepriser, stigende renter og tilslutningsafgifter.

Derfor stod det i sommeren 2023 klart, at byggeriet ikke kan realiseres inden for de almene byggeprojekters maksimumbeløb.

– Vi er simpelthen så ærgerlige over, at byggeriet ikke kan gennemføres inden for de nuværende rammer. Vi er blevet overhalet af verdenssituationen og de deraf stigende priser, udtaler Lena Andersen, formand for Boligselskabet Nordsjælland.

Boligselskabet har i samarbejde med administrationsselskabet Boligkontoret Danmark brugt sidste halvdel af 2023 på at afdække alle muligheder for at arbejde videre med projektet. Alle dele af byggeprojektet er blevet optimeret til det yderste inden for lokalplanens rammer, oplyses det.

Efter en længere optimeringsproces stod det klart, at der var behov for en væsentlig reduktion i grundprisen.

Dette har Hillerød Kommune ifølge Boligselskabet Nordsjælland ikke været villig til at imødekomme, og i december 2023 vedtog byrådet derfor, at grundsalget til boligselskabet blev annulleret, og grunden skulle genudbydes.

Det både undrer og ærgrer formanden.

– Vi mener, at den foreslåede reduktion var rimelig, taget i betragtning af hvad andre aktører har givet for grunde i samme område, siger Lena Andersen.

Fortsat behov for almene boliger i Hillerød Kommune

Med en venteliste på 170 personer til de forventede nye boliger i Skævinge og over 600 på interesselisten er der opbakning til det konkrete projekt, påpeger Lena Andersen.

– Og generelt er der stærkt behov for nye almene lejeboliger i kommunen og en stor interesse for bofællesskaber. Hillerød er på listen over de 15 kommuner i Danmark med den største befolkningstilvækst, og blandt andet med opførelsen af det nye supersygehus og den dertil kommende arbejdskraft står det klart, at der i de kommende år er behov for boliger, der er til at betale for alle indkomstgrupper.

– Derfor er vi i Boligselskabet Nordsjælland i samarbejde med Boligkontoret Danmark også fortsat meget afsøgende i alle muligheder for at bygge nye almene boliger i Hillerød og omegn, siger Lena Andersen.

Hillerød Kommune har en målsætning om, at 20 procent af elle boliger i kommunen skal være almene boliger i 2023. Det er dog en målsætning, som man har svært ved at nå, og med aflysningen af projektet i Skævinge tages endnu et skridt tilbage.