Hørsholm takker nej til rådhusprojekt

Ejendomsudvikler Steen Mengel, kunstner Olafur Eliasson og arkitekt Sebastian Behmann har henvendt sig til Hørsholm Kommune med et forslag om et nyt rådhus. Politikerne takker nej.

Tilbage i oktober 2022 fremlagde ejendomsudvikler Steen Mengel samt den dansk-islandske kunster Olafur Eliasson og arkitekt Sebastian Behmann fra Berlin-baserede Studio Olafur Eliasson et projekt for et nyt rådhus i Hørsholm.

I forslaget skulle det opføres på et areal mellem Dronningedammen og Rungstedvej i Hørsholm.

Politikerne i kommunalbestyrelsen behandlede sagen den 26. februar, og det blev til et pænt “nej tak”. Det skortede ellers ikke på positive tilkendegivelser over for det præsenterede projekt.

– Jeg vil gerne kvittere for et rigtigt flot projekt, men måske bare den forkerte placering, sagde formand for Byudviklingsudvalget, Charlotte Kirchheiner (K), på kommunalbestyrelsesmødet.

Læs også: Nordsjællandsk skoleejendom skal omdannes til 40 boliger

Også medlem af Byudviklingsudvalget, Jesper Sperling (V), gav projektet og holdet bag positive ord med på vejen.

– Først og fremmest vil vi da også gerne udtrykke vores begejstring for, at så kompetente kræfter rent faktisk er interesserede i overhovedet at udvikle noget her i vores by, sagde han på kommunalbestyrelsesmødet.

– Og vi synes også, at projektet er flot og har nogle spændende tanker, men vi må samtidig konstatere, at det konkrete projekt ikke rigtigt lever op til de behov, vi har som kommune. Det er nok lidt for småt, og der er nogle udfordringer i forhold til parkering, sagde han videre.

Mange fantasifulde projekter

Der var dog også mere kradse bemærkninger rettet mod projektforslaget.

– Forslaget om et rådhus ved Dronningedammen var efter min mening skudt helt ved siden af, idet et rådhus her ville forstyrre et uhindret blik gennem Hørsholms historiske akse fra kirken over ridebanen og til Dronningedammen og Kongevejen, sagde løsgænger Anne Ehrenreich på byrådsmødet.

– Dertil kommer, at vi også skulle leje os ind i et rådhus ved Dronningedammen, hvorfor der ikke var noget at spare i forhold til Slotsmarken, hvor vi er nu. Dertil kommer, at et rådhus på denne placering også ville mangle p-pladser, så alt talte efter min mening imod dette forslag.

– Jeg glæder mig over, at der ikke er opbakning til det og beklager de mange ressourcer, som går til de mange fantasifulde projekter, vi præsenteres for, sagde hun.

Læs også: Selskab køber kommende friplejehjem i Hørsholm

Planen om et nyt rådhus i Hørsholm lever dog videre. Politikerne besluttede nemlig at pålægge kommunens administration at arrangere et temamøde, hvor kommunalbestyrelsen overordnet forholder sig til muligheder for at udvikle et nyt rådhus i Hørsholm.

I oktober 2022 blev der blev der opstillet “business cases” for fire rådhusscenarier. Dengang kom man frem til, at det i et 30-årigt perspektiv bedre kan betale sig at eje et rådhus frem for at leje sine arealer.

Det tidligere rådhus på Ådalsparkvej kan i øvrigt blive nedrevet til fordel for nye parcelhuse.