Boliger sælges markant hurtigere nu end for ti år siden

Aktuelle tal for liggetider vidner om et boligmarked i god form. Og det kan snart blive endnu bedre, vurderer landsdækkende mæglerkæde.

Mens det for ti år siden i marts 2014 gennemsnitligt to 308 dage at sælge et parcelhus, er den aktuelle liggetid lige nu på 180 dage. For ejerlejligheder og fritidshuse lå liggetiderne i marts 2014 på henholdsvis 185 og 443 dage mod 147 og 177 dage i 2023. Det viser beregninger, som Estate har foretaget på baggrund af Finans Danmarks boligmarkedsstatistik. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Ifølge Estate viser de aktuelle liggetider, at handelsaktiviteten på trods af de lunefulde økonomiske tider er høj.

– Liggetider er en klar indikator for tilstanden på boligmarkedet. Lige nu har vi både relativt lave liggetider og et lavt boligudbud på knap 40.000 boliger, og de seneste meldinger ude fra vores hundrede forretninger rundt om i landet vidner da også om en blomstrende start på året, så der er grund til optimisme trods de usædvanlige tider, vi befinder os i, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han forventer, at liggetiderne vil fortsætte med at falde de kommende måneder.

LÆS OGSÅ: UDBUDDET AF HUSE ER PÅ HØJESTE NIVEAU I TRE ÅR

– I takt med at inflationen og renten begynder at falde igen, vil det med stor sandsynlighed også få liggetiderne til at falde. Især hvis udbuddet bliver ved med at ligge på det lave niveau, vi har vænnet os til de seneste måneder, siger Thomas Hovgaard.

Man bør ikke bruge Corana-perioden som referencepunkt, når man ser på udviklingen på boligmarkedet.

– I forhold til 2021 og 2022 er det rigtigt, at boligmarkedet har været gennem en rutschetur, men de to år bør man ikke holde den aktuelle situation op imod, da det var en hundredeårshændelse, der fandt sted. Kigger vi derimod tilbage over de sidste ti år, er det aktuelle boligmarked faktisk varmt, siger Thomas Hovgaard.

Udbuds- og liggetider (dage) efter tid på markedet, område, ejendomskategori og tid
Enhed: Antal
Marts 2014 Marts
2023
Liggetider (dage) Hele landet Parcel-/rækkehuse 308 180
Ejerlejlighed 185 147
Fritidshus 443 177

Kilde: Estate / Finans Danmark.