Udbuddet af huse er på højeste niveau i tre år. Foto: Boligsiden.
Udbuddet af huse er på højeste niveau i tre år. Foto: Boligsiden.

Boligsidens nye udbudstal viser, at der ved indgangen til maj måned er 30.902 villaer og rækkehuse til salg i hele landet. Dermed er der sket en traditionel forårsstigning i udbuddet på 3,6 procent den seneste måned, og samtidig er der aktuelt 30 procent flere huse til salg end på samme tidspunkt sidste år. Konkret svarer det til cirka 7.000 flere huse på markedet det seneste år.

– Det er en stigning, der primært er skabt af et øget antal sælgere, der ønsker at sætte boligen til salg. For selve salget af huse har i den seneste tid ligget på et stabilt, normalt niveau. Det vidner om, at der er kommet mere ro på boligmarkedet, og at der hersker en fornyet optimisme blandt sælgerne, udtaler Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Kigger vi længere tilbage i statistikken, er det nuværende antal huse til salg det højeste siden begyndelsen af juli 2020 og dermed de seneste tre år.

– Den ekstraordinære efterspørgsel på boliger, som vi oplevede under coronaperioden, var med til at gøre et stort indhug i det samlede antal huse til salg. Det er endnu ikke lykkedes at få genoprettet balancen og nå tilbage til det udbudsniveau, som vi kendte frem til 2019, men med 7.000 flere huse til salg det seneste år nærmer vi os, forklarer Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: FB GRUPPEN FORBEREDER SIG PÅ USIKKERT BOLIGMARKED

Trods de flere til-salg-skilte foran de danske huse, er der derfor også fortsat god plads til flere hussælgere på det danske boligmarked, understreger Birgit Daetz.

– Vi er godt på vej mod et mere naturligt udbudsleje for husene, men vi er ikke i mål endnu. I årene 2015-2019 har antallet af huse til salg ligget mellem 33.500 og 40.000. Så set i det lidt bredere perspektiv, er udbuddet stadig i den lave ende, siger hun.

Imens antallet af huse til salg er på vej op, er det gået den anden vej for udbuddet af ejerlejligheder i den seneste måned.

Ved indgangen til maj er der således 6.836 lejligheder til salg, hvilket er et fald i udbuddet på én procent siden primo april. Dog er der aktuelt 16 procent flere lejligheder til salg end på samme tidspunkt sidste år.

– Lejlighedssælgerne er fortsat en smule tilbageholdende, og vi ser generelt et lavere antal nye lejligheder på markedet, end gennemsnittet for tidligere år har vist. Især i hovedstadsområdet, hvor det samlede udbud af lejligheder er faldet med knap fem procent den seneste måned, siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: EJENDOMSMÆGLER: BOLIGMARKEDET VISER TEGN PÅ FORÅRSHUMØR

Omvendt ser det ud for sommerhusene, som der ved indgangen til maj er 4.783 til salg af. Det er otte procent flere end for en måned siden, og samtidig 13 procent flere end på samme tidspunkt sidste år.

– I den seneste måned har vi haft påsken, som traditionelt er en tid på året, hvor mange sætter sommerhuset til salg. Det skete også i år, og derfor ser vi nu en stor månedlig stigning i udbuddet. Når det er sagt, gælder det fortsat for sommerhusene, at udbuddet er meget lavt, konstaterer Birgit Daetz.

– Imens udbuddet af huse har nået højeste niveau i 3 år, ligger antallet af sommerhuse til salg aktuelt omkring 40 procent lavere end for 3 år siden. Det fortæller noget om, at danskerne holder fast i deres investering og ser en fordel i at have sommerhuset som deres fristed, slutter hun.

Udbuddet på boligmarkedet primo maj 2023

Boligtype Antal til salg Ændring seneste måned Ændring seneste år
Villaer/rækkehuse 30.902 3,6 procent 29,7 procent
Ejerlejligheder 6.836 -1,1 procent 15,7 procent
Sommerhuse 4.783 8 procent 12,6 procent

Kilde: Boligsiden.