Bornholm har haft den højeste stigning i salgspriser på huse af alle danske kommuner siden coronanedlukningen i marts 2022. Foto: Home Bornholm.
Bornholm har haft den højeste stigning i salgspriser på huse af alle danske kommuner siden coronanedlukningen i marts 2022. Foto: Home Bornholm.

Stigningen i salgspriserne på huse på Bornholm overstråler alle andre kommuner i det ganske land. Det viser en opgørelse, som ejendomsmæglerkæden Home har lavet på basis af kvadratmeterpriser fra Boligsiden for udviklingen fra marts 2020, hvor Corona ramte Danmark, og to år frem til marts i år.

På de to år er den gennemsnitlige salgspris for huse på Bornholm steget med hele 44,5 procent. Det svarer til, at et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter er blevet cirka 470.000 kroner dyrere.

Dermed slår Bornholm Gentofte på andenpladsen, hvor huspriserne er steget med 43 procent. Her batter den procentvise stigning dog langt mere end på øen i Østersøen. Et gennemsnitshus i Gentofte kommune kostede i marts i år over 2,7 millioner kroner mere end i marts 2020.

Ejendomsmægler Per Kofoed, der er indehaver af Home-butikkerne i Rønne og Nexø bekræfter udviklingen i de bornholmske huspriser.

– Vi har oplevet en markant stigning i efterspørgsel og salg – især i 2020 men også i løbet af 2021 – og det har været med til at sende salgspriserne på optur, siger den erfarne Home-mægler.

Flere har fået øjnene op for Bornholm

Han peger dog på, at huspriserne på Bornholm kom fra et forholdsvist lavt leje, som giver god basis for den store procentvise fremgang.

Per Kofoed oplever, at flere danskere har fået øjnene op for Bornholms mange kvaliteter – og attraktive huspriser – under Corona.

– Folk kunne ikke rejse og holdt ferie i Danmark og tog på udflugter – ikke mindst til Bornholm. Her var der mange, der besøgte os for første gang i deres liv og fik en wow-oplevelse over Bornholms charme og fremmedartede smukke natur. Nogle af dem har købt et hus, og det har betydet opblomstring på det bornholmske boligmarked, fortæller Per Kofoed.

Han oplever også, at flexbolig-ordningen spiller en rolle i væksten i boligsalg og -priser.

– Muligheden for at benytte et hus i mange af øens mindre byer som fritidsbolig har været en væsentlig faktor til, at mange har valgt at købe hus på Bornholm.

Endelig fremhæver den lokale Home-mægler færgeforbindelsen til Bornholm.

– Den er blevet mere stabil, og der er mange afgange til meget fornuftige priser – det spiller også ind, når køberne vælger at købe et hus her, uanset om det er et helårs- eller et sommerhus, siger han.

Flere tilflyttere i 2020 og 2021

Tal fra Danmarks Statistik viser, at tilflytningen til Bornholm er vokset med op til cirka 15 procent de seneste to år – mest i 2020, hvor der var cirka 200 flere tilflytninger end i 2019. I 2020 havde Bornholm også en positiv befolkningstilvækst for første gang i over et årti, idet kommunen samlet set voksede med godt 70 indbyggere. I 2021 faldt indbyggertallet med 25 indbyggere, men der er tale om et beskedent fald i sammenligning med de mange foregående år.

– En del i de store byer – ikke mindst i København – fandt under nedlukningen ud af, at de gerne ville bo lidt mindre tæt med mere plads omkring sig, lige som hjemmearbejde blev taget i brug i stor stil, og mange fandt ud af, at et arbejdsliv med flere online muligheder kunne kombineres med et liv her, fortæller Per Kofoed fra Home på Bornholm.

Om prisstigningerne fortsætter, tør han ikke sige.

– Mest sandsynligt flader de ud, for boligmarkedet begynder igen at minde om tiden før Corona men med højere renter og energiudgifter, der gør det dyrere for især førstegangskøberne at købe hus. Men huspriserne her hos os er – trods stigningen – fortsat yderst rimelige sammenlignet med mange andre kommuner, påpeger Home-mægleren.

Flere øer i top fem

Langeland følger efter Bornholm og Gentofte på tredjepladsen med en stigning i salgspriserne på 40,9 procent i snit svarende til næsten 260.000 kroner i løbet af de to år.

Dragør snupper fjerdepladsen i husprisvækst i løbet af Corona med en fremgang på 39,4 procent – cirka 1,6 millioner kroner i snit for et hus på 140 kvadratmeter.

Endelig sniger endnu en ø-kommune, Ærø, sig også ind i top fem med en stigning i salgsprisen på 37,4 procent – i snit 320.000 kroner højere end i marts 2020.