Byggeboom giver flere tomme kontorer

Danmark har det højeste antal tomme kontorlokaler i tre år. Der er i perioden blevet bygget 3,5 millioner nye kvadratmeter kontorlokaler.

Aktuelt har Danmark 1.713.000 kvadratmeter tomme kontorlokaler, hvilket er det højeste antal siden slutningen af 2021.

Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, skriver portalen for erhvervslokaler i en pressemeddelelse.

Ifølge administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk, Jakob Wegener, svarer står 6 procent af landets kontorlokaler tomme, idet tomgangen er steget seks kvartaler i træk.

– Men med lidt mere positive briller er der gennem 2022, 2023 og 2024 blevet bygget 3,5 millioner kvadratmeter kontorlokaler, og langt hovedparten er blevet opsuget af markedet. Målt i areal er udbuddet af lokaler nemlig blot steget fra 1,6 millioner kvadratmeter ved udgangen til 2021 til nu 1,7 millioner, udtaler Jakob Wegener.

Læs også: Region Sjælland har stor mangel på kontorlokaler

Portalen drives på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere og uden krav om overskud, ligesom boligportalen Boligsiden.dk. I øjeblikket har Ejendomstorvet.dk et udbud på godt 11.200 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet, heraf 4.017 kontorlokaler og kontorejendomme.

Også administrerende direktør for Nordicals, Erik Andresen, peger på nybyggeri som hovedårsagen til den stigende tomgang på markedet for kontorlokaler.

– Den stigende tomgang er fordelt bredt over hele landet, og i de større byer skyldes det især, at der er blevet bygget en del nyt. I virkeligheden er det dog kun krusninger på overfladen. Det danske marked for kontorlokaler klarer sig godt sammenlignet med andre lande i Europa, blandt andet fordi vi i høj grad er et vidensamfund med flere kontorarbejdspladser og færre fabrikker end for eksempel Sverige og Tyskland. Desuden har vi set en vækst i antallet af job i den offentlige administration, som beslaglægger kontorarbejdspladser, siger Erik Andresen.

Heller ikke den internationale mæglerkoncern CBRE med afdelinger i København og Aarhus er bekymret over den øgede tomgang.

Læs også: Forskel på tomgangsprocenten for kontorlokaler på tværs af landet

– Danmark har lavere tomgang end resten af Norden og det øvrige Europa, selv om der er blevet bygget meget det seneste par år. Ældre ejendomme kan dog have udfordringer, hvis indretningen ikke er fleksibel, og energiforbruget ligger i den høje ende. Her bør udlejerne overveje at energioptimere ejendommene, etablere solceller og måske opnå en certificering i bæredygtighed, for eksempel DGNB eller BREEAM. Vores analyser viser, at certificerede kontorejendomme opnår højere leje end andre ejendomme, i København cirka 9 procent ekstra, siger analysechef Dragana Marina fra CBRE.

Hun peger samtidig på, at adressen kan have stor betydning for, hvor let det er at udleje et kontorhus – og for, hvem der er mulige lejere.

– For eksempel er det ikke uden udfordringer for tech-virksomheder at slå sig ned i Ballerup. For at kunne tiltrække yngre ansatte, ofte uden bil, skal arbejdspladsen ligge tæt på offentlig transport, indkøbsmuligheder og cafeer. Derimod kan for eksempel konsulenthuse, ingeniører og medicinalvirksomheder sagtens ligge i forstæderne, især hvis det er muligt at supplere kontorer med laboratorier, siger Dragana Marina fra CBRE.

For 2025 venter CBRE, at tomgangen for kontorer vil være stabil og måske endda falde lidt, fordi dansk økonomi er i topform.

Derimod ser Nordicals lidt større udfordringer efter det omfattende nybyggeri.

Læs også: Nordsjælland får flere tomme kontorlokaler

– Der kan godt komme en lille stigning, selv om det meste nybyggeri er udlejet. Lejerne kommer normalt fra andre lokaler, og nogle af dem er måske ikke helt tidssvarende og derfor sværere at leje ud. Ofte kan det tage et-to år at projektere og gennemføre en større ombygning, siger Erik Andresen.

– Til gengæld er der gode muligheder for at få udlejet nye eller omdannede ældre kontorejendomme som flerbrugerhuse. Her får små og mellemstore virksomheder adgang til en række fælles faciliteter, og vi ser ikke kun flerbrugerhuse i de allerstørste byer, men også i mellemstore byer som Kolding, Roskilde og Vejle.

Ved udgangen af 2024 har Danmark et kontorareal på i alt 28,4 millioner kvadratmeter. Knap 40 procent ligger i Storkøbenhavn og godt 9 procent i Aarhus, mens Odense og Aalborg begge har 3,6 procent af det samlede areal.

Tendenser for kontorlokaler

  • Tomgang på 6 procent i 4. kvartal 2024 – det højeste siden fjerde kvartal 2021 (6,5 procent)
  • Tomgangen er steget seks kvartaler i træk
  • Omfattede nybyggeri siden 2021, især i 2022 og 2023 (1,6 millioner kvadratmeter henholdsvis 1,2 millioner kvadratmeter)
  • Efterspørgslen på kontorer bliver understøttet af rekordhøj beskæftigelse og stærk dansk økonomi
  • Stigende efterspørgsel på flerbrugerhuse med for eksempel fælles reception, kantine og mødelokaler – også uden for de allerstørste byer
  • Lidt ældre kontorejendomme bliver sværere at leje ud – virksomheder lægger vægt på fleksibel indretning og på bæredygtighed med blandt andet lavt energiforbrug
  • Danmark har lavere kontortomgang end flere nabolande
  • Hjemmearbejde har ikke i samme grad ”bidt sig fast” efter corona. Dels lægger danske virksomheder vægt på vidensdeling, dels er gevinsten ved sparet pendlertid ikke så stor som i for eksempel USA og Storbritannien.

Kilde: Ejendomstorvet.dk.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling