Region Sjælland har stor mangel på kontorlokaler

Der mangler især moderne kontorer i de større byer, siger to erhvervsmæglere. Og så leder Novo Nordisk med lys og lygte efter mere plads.

Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk. Foto: PR.
Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk. Foto: PR.

På Sjælland har virksomheder på udkig efter kontorplads mindre at vælge imellem end i det øvrige Danmark. Det viser de nyeste tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

På landsplan er udbuddet eller tomgangen 5,2 procent, mens tomgangen i Region Sjælland er ned på 3,7 procent.

Det skriver ejendomsportalen i en pressemeddelelse.

– I begyndelsen af 2023 kunne vi registrere et stigende udbud af kontorlokaler i Region Sjælland, men billedet er vendt det seneste par kvartaler. Udbuddet er mindst i Østsjælland med 3,0 procent, mens det ligger lidt højere i Vest- og Sydsjælland med 4,0 procent, udtaler administrerende direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

I øjeblikket er lidt over 10.600 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk. Heraf er næsten 4.000 kontorer, og af dem ligger 253 i Region Sjælland, fordelt med 168 lokaler i Vest- og Sydsjælland, 85 i Østsjælland.

Henrik Nikolajsen, partner i Nordicals Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse. Foto: PR.
Henrik Nikolajsen, partner i Nordicals Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse. Foto: PR.

Ifølge Henrik Nikolajsen, partner i Nordicals Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse, er der aktuelt ikke så stor aktivitet i markedet.

– Det hænger sammen med, at virksomheder, der vil flytte, gerne vil have moderne, effektive lokaler i de større byer i regionen. Men det er svært at finde, fordi der ikke er blevet bygget så meget de senere år, udtaler Henrik Nikolajsen

– Ved Køge Stadion er der dog opført nogle punkthuse med kontorer, og de lokaler er nærmest blevet revet væk.

Samme toner lyder fra John Borrisholt, der er partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

– Virksomhederne har reelt meget lidt at vælge imellem, fordi der ikke er blevet bygget særlig meget nyt. Det skyldes blandt andet, at lejeniveauerne er lave, især lidt væk fra København, udtaler John Borrisholt

– Samtidig er de ledige lejemål tit lidt ældre lokaler eller kontorer, som er bygget sammen med større haller til produktion eller lager – og de ligger ofte uden for de større byer. Udlejere med utidssvarende lokaler får svært ved at tiltrække lejere, hvis ikke de renoverer og moderniserer lejemålene.

Novo Nordisk på kontorjagt

John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse. Foto: PR.
John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse. Foto: PR.

I januar kunne SN.dk oplyse, at Novo Nordisk havde lejet over 60.000 kvadratmeter i Høje-Taastrup i en ejendom, som Wihlborgs renoverer for over 280 millioner kroner.

Også længere vestpå jagter medicinalkoncern kontorer, ikke mindst i Kalundborg, hvor der bliver investeret mange milliarder i at udvide produktionen af de populære slankemidler.

Mens der er 30-40 ledige kontorer i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse, er blot fem lokaler udbudt i Kalundborg

– Fem udbudte kontorlokaler i en by af Kalundborgs størrelse, det er altså lavt. Novo Nordisk leder efter større lokaler i andre vestsjællandske byer som Holbæk og Slagelse, men det er svært at finde kontorer på et par tusinde kvadratmeter, siger Henrik Nikolajsen fra Nordicals.

– Kalundborg er nærmest støvsuget for ledige lokaler. Hvis ikke Novo Nordisk har taget dem, så har nogle af deres leverandører, for eksempel en elektriker eller et vvs-firma, der skal arbejde på de store byggerier og gerne vil have et lille kontor i byen, noterer John Borrisholt fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Region Sjælland har lidt over 2,1 millioner kvadratmeter kontorareal, fordelt med næsten 1,5 millioner kvadratmeter i Vest- og Sydsjælland og 650.000 kvadratmeter i Østsjælland. I hele landet er der lige knap 28 millioner kvadratmeter kontorer.

Tendenser for kontorer i Region Sjælland

· Tomgangen/udbuddet udgør 3,7 procent af de samlede kontorarealer mod 5,2 procent i hele landet.

· Regionen har underskud af moderne lokaler i de større byer.

· Begrænset nybyggeri de senere år, på nær i Køge og til dels Roskilde.

· Lejere forventer moderne og lyst indrettede lokaler med godt indeklima og lavt energiforbrug.

· Sværere at udleje utidssvarende lokaler, selv med lavere leje.

· Sværest at udleje kontorer i mindre byer og i udkanten af de større byer.

· I Kalundborg er udbuddet af kontorlokaler meget begrænset.

· Novo Nordisk søger større lejemål i blandt andet Holbæk og Slagelse, men det er svært at skaffe.

· Kontor-til-bolig-ombygninger i bymidter er næsten stoppet – højere rente og byggeomkostninger gør økonomien i projekterne svær.

Kilde: Ejendomstorvet.dk.