Brandlukninger er skjulte lukninger af rør og elektriske installationer, som går igennem vægge, og der er specifikke krav til blandt andet fugemasse og isoleringsmaterialer for at disse kan leve op til byggetekniske krav. Foto: Regionshospitalet Gødstrup.
Brandlukninger er skjulte lukninger af rør og elektriske installationer, som går igennem vægge, og der er specifikke krav til blandt andet fugemasse og isoleringsmaterialer for at disse kan leve op til byggetekniske krav. Foto: Regionshospitalet Gødstrup.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Byggeriet af supersygehuse rundt omkring i landet har været ramt af en nærmest endeløs række af problemer.

Det gælder også syv etager høje og 145.000 kvadratmeter store Regionshospitalet Gødstrup i Herning, der har kostet 3,15 milliarder kroner, og som oprindeligt skulle have stået klar i 2017.

Efter forsinkelser og fordyrelser åbnede akutmodtagelsen på det nybyggede sygehus i 2022.

Nu viser det sig, at en række såkaldte brandlukninger er blevet forkert udført i forbindelse med byggeriet, og flere af disse er lavet af entreprenører, der efterfølgende er gået konkurs.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Derfor drøfter Regionsrådets Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg på sit kommende møde behovet for en anlægsbevilling på 22 millioner kroner til udbedring af de byggetekniske forhold.

Brandlukninger er skjulte lukninger af rør og elektriske installationer, som går igennem vægge, og der er specifikke krav til blandt andet fugemasse og isoleringsmaterialer for at disse kan leve op til byggetekniske krav. En gennemgang af byggeriet viser, at op mod en fjerdedel af brandlukningerne er forkert udført. Regionen er i dialog med de entreprenører, der har udført arbejdet. Da to entreprenører er gået konkurs, vil regionen dog selv skulle finansiere en del af arbejdet.

– Det har desværre vist sig, at en række virksomheder ikke har udført deres arbejde godt nok. Der hvor det har været muligt, har vi selvfølgelig sendt reklamationer til de virksomheder, for at få dem til at udbedre det. Der hvor det ikke er muligt, må vi desværre selv finde penge til at få tingene bragt i orden. Uanset hvad er der behov for en anlægsbevilling, så vi hurtigst muligt kan få udbedret alle forhold, siger formand for Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg, Henrik Gottlieb (S).

Alt ventes udbedret i 2025

Der er nu lavet en plan for at få udbedret de forkert udførte brandlukninger i tæt dialog med en certificeret brandrådgiver og lokale brandmyndigheder. Samtidig er regionen i dialog med de entreprenører, der har udført arbejdet. Forventningen er, at alle brandlukninger er udbedret med udgangen af 2025.

– Brandlukninger indgår som en del af lang række af såvel bygningstekniske som beredskabsmæssige elementer af brandsikkerheden. Hospitalet har flere brandtekniske anlæg, herunder automatisk brandalarmanlæg og et automatisk sprinkler- brandslukningsanlæg. Forkert udførte brandlukninger er kun et muligt problem, hvis det ikke lykkes at slukke branden i tide. Og med de øvrige brandsikkerhedstiltag har vi stor tillid til, at det bliver den, siger lægefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup, Jens Friis Bak.

Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg behandler punktet om anlægsbevilling på sit møde onsdag 4. december 2024. Regionsrådet behandler sagen onsdag 18. december.

Fakta

  • Brandlukninger er sikre lukninger af rør og elektriske installationer, som går igennem vægge. Disse gennemføringer skal være udført med korrekt fugemasse, isoleringsmateriale og med tilstrækkelig understøtning for at leve op til byggetekniske krav.
  • Brandlukninger skal sikre at varme og røg ikke spreder sig i en bygning og indgår som en del af lang række af såvel bygningstekniske som beredskabsmæssige elementer af brandsikkerheden på et hospital.
  • Region Midtjylland og Regionshospitalet Gødstrup er i tæt dialog med brandmyndighederne om en plan for at udbedre de byggetekniske forhold.
  • Samtidig er regionen i dialog med de entreprenører, der har udført arbejdet. Da to entreprenører er gået konkurs skal regionen som udgangspunkt selv betale for en del af arbejdet.
  • Forventningen er at alle byggetekniske forhold er udbedret med udgangen af 2025.

Kilde: Region Midtjylland.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling