Christensen & Co Arkitekter vinder endnu et projekt i Holland

Danske Christensen & Co Arkitekter (CCO) og hollandske Next Arkitekter har vundet et projekt i Lelystad, hvor de skal samarbejde om børnecenteret ”The Voorhoof Children’s Center”. Det er COO Arkitekters tredje projekt i Holland.

Voorhof Børnecenteret er ifølge CCO en pavillon i det grønne, og den er tilgængelig fra alle sider. Hvad der oprindeligt var fire separate dele af parken – to grundskoler, en daginstitution og en gymnastiksal – er blevet til en sammenhængende helhed, designet af CCO Arkitekter og Next Architects fra Holland, i et samarbejdsinitiativ for læring.

– På Voorhof Børnecenter handler vores arkitektur om at få børn til at føle sig hjemme. Vi har designet rum, hvor de kan lære, lege og vokse komfortabelt. Designet bidrager til at skabe et miljø, der støtter nysgerrighed og udforskning, udtaler arkitekt Mikkel H. Sørensen, partner CCO, i en pressemeddelelse.

De to skoler, daginstitutionen og idrætshallen er arrangeret omkring terrassen som vingerne på en vindmølle, skriver den danske arkitektvirksomhed.

Udfordringen var ifølge CCO at inkorporere blandt andet visionerne fra de forskellige brugere og mere praktiske forhold som ekstra store gruppeområder, et dedikeret sted til fejringer og optrædener, et åbent køkken, et rum til eftermiddagspasning og daginstitution, alt sammen forbundet. Derfor tjener flere rum en dobbeltfunktion. Et rum fungerer som et åbent køkken om dagen, mens det også kan bruges til eftermiddagspasning om aftenen. Rum flyder ind i hinanden og er hybridt i brug, men kan også lukkes af efter behov, lyder beskrivelsen fra CCO.

Sammenhængen mellem de to skoler understreges af de store åbninger og auditoriet ved siden af terrassen. Ikke desto mindre bevarer OBS De Regenboog, CBS De Wingerd, daginstitutionen De Kleurfontein og idrætshallen deres separate identiteter. Dette opnås delvist gennem indarbejdelsen af tilbagetrækninger i facaden, der fremhæver separate indgange og individuelle formål for auditoriet og tribune-stigens brug.

Nysgerrighed og udforskning

Christensen & Co Arkitekter og Next Arkitekter samarbejder om børnecenteret ”The Voorhoof Children’s Center” i Lelystad i Holland.
Christensen & Co Arkitekter og Next Arkitekter samarbejder om børnecenteret ”The Voorhoof Children’s Center” i Lelystad i Holland.

– Bygningen er en pavillon i parken, men med terrassen bliver den til en park i pavillonen. Og det bringer luft, lys og plads ind i bygningens hjerte, udtaler Marijn Schenk, partner Next Architects.

Bygningen i Atolwijk, Lelystad er blevet udviklet i tæt samråd med brugere. Det har resulteret i et arkitektonisk udtryk som en roteret pavillon. Rotationen skaber mulighed for en optimal udnyttelse af parken. Det forbedrede også udsigten over parken og, som en anden stor fordel, efterlod pavillonen uden en for- eller bagside og derfor tilgængelig fra alle retninger. Den grønne facade er lavet af Pretty Plastic, som er genanvendt plastik. Terrassen bringer det grønne indendørs og forbinder de forskellige brugere.

– Multidimensionalitet var et nøgleord i vores design: en pavillon i parken uden en bagside, lige attraktiv fra alle sider, udtaler Marijn Schenk.