Danmarks mest bæredygtige villa med indeklimaløsning fra LivingBetter

Villa Grenaa er Danmarks mest bæredygtige villa. Huset får frisk luft og lavt energiforbrug med energi- og indeklimaløsningen Living Better.

Danmarks mest bæredygtige enfamiliehus, Villa Grenaa, fik i september sidste år den højeste bedømmelse i det bæredygtige byggeris strengeste certificeringsordning – DGNB. Bygherre Dennis Thaagaard har ifølge en pressemeddelelsen fra Horn Group brugt lang tid på research. Han fravalgte jordvarme, fordi det ville fylde hele grunden, så han ikke kunne grave huller til en trampolin eller en flagstang. I stedet valgte han energi- og indeklimaløsningen LivingBetter fra Horn Group.

– Vi havde energi-ingeniører til at regne på alle løsninger og kunne helt klart se en stor fordel i at få energi og frisk luft med Living Better. Vi var bare bange for, at det var for dyrt. Men da vi fik alle udregningerne, var det en no-brainer. Hele systemet, anskaffelsen og driften var billigere, fortæller Dennis Thaagaard i pressemeddelelsen.

Han og familien har boet i huset siden januar 2020. De har derfor både oplevet huset i en kold vinter, en våd sommer og i en hedebølge på et år. Det oven i købet i løbet af et år, hvor danskerne har været mere inden for end før på grund af coronapandemien.

– Luften føles blød og rar at være i. På de rigtigt varme dage har det været varmt, men ikke uudholdeligt. Fordi vi har udhæng og Ventilationsvinduer, har det været dejligt at være indenfor også om sommeren, udtaler han.

Selvom Villa Grenaa er en stor nyhed på flere fronter, er LivingBetter den samme løsning, som findes i mange nybyggede huse.

Villaens bæredygtige totalentreprenør Jakobsen Huse har udelukkende bygget med LivingBetter de seneste år. Kundernes huse er derfor både sunde at være i og kan let overholde de gældende energikrav. Med erfaringen fra de mange husbyggerier var det ingen stor overraskelse for folkene bag LivingBetter, at løsningen var egnet til Villa Grenaa.

– Det er det meste naturlige for os, at vores løsninger indgår i den her type byggeri. Derfor har vi leveret vores standardkoncept og dokumentationen, som viser, at vi må indgå i Svanemærket byggeri, forklarer Jens Bo Nielsen, produktchef og partner i Horn Group, der har udviklet LivingBetter-konceptet.

LivingBetter er en kombination af Horn Groups patenterede Ventilationsvinduer og en IKM udsugningsvarmepumpe. Enkelte af husets vinduer slipper en mængde frisk luft ind som bliver opvarmet af solen og noget af husets egen varme, som normalt ville gå tabt gennem vinduerne.

Den centralt placerede udsugningsvarmepumpe trækker gammel luft til sig fra almindelige aftræk i blandt andet køkken og bad. Inde i varmepumpen bliver energien i den gamle luft brugt til gulvvarme og varmt vand.

Om LivingBetter

LivingBetter er et komplet energi- og indeklimakoncept udviklet i samarbejde mellem Horn Group og IKM. Konceptet består af Horn Groups patenterede Ventilationsvinduer og en IKM udsugningsvarmepumpe.

Det kræver kun strøm til varmepumpen og leverer både varme og varmt vand. Et gennemsnitligt nybygget hus med Living Better har et årligt energiforbrug omkring 3.500 kroner.

I Villa Grenaa er dette forbrug dækket ind (og mere til) med en ekstra investering i solceller. Living Better kan opfylde alle krav i Bygningsreglementet og leveres med fuld dokumentation, så huset kan energimærkes efter gældende regler.