Dansk Byggeri vil have boligejere til at vælge grønne løsninger.
Dansk Byggeri vil have boligejere til at vælge grønne løsninger. Foto: Ricky John Molloy.

Når regnen begynder at dryppe ned gennem taget, eller radiatorerne sætter ud, er det ved at være tid til at renovere boligen. Frem mod 2050 skønnes cirka 65 procent af vores bygninger stå over for en renovering af en eller flere bygningsdele. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse ifølge en pressemeddelelse fra brancheorganisationen.

– Det er vigtigt, at vi fra starten tænker grønne løsninger ind, når vi skal renovere, ellers risikerer vi at gå glip af nemme energibesparelser, der altid vil være billigere at realisere, når ”patienten så at sige alligevel ligger på operationsbordet, udtaler økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Nura Deveci, i pressemeddelelsen.

Men når boligejere står over for en renovering, er det kun cirka halvdelen, der fra starten tænker energibesparelser ind i byggeprojektet. Det viser en rundspørge, som YouGov har foretaget for Dansk Byggeri.

– Vi skal gerne derhen, hvor energibesparende tiltag er det, som alle boligejere går efter som det første. Vores bygninger står for 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Og 84 procent af den energi vi bruger i hjemmet går til opvarmning og varmt vand. Det store energiforbrug i vores bygninger kunne sagtens være meget mindre, hvis vores huse var mere tætte, og vinduer, døre og vægge sørgede for, at varmen blev inden døre, siger Nura Deveci.

Ifølge Dansk Byggeri er 65 procent af vores bygninger fra før 1980 og dermed opført, før der kom fokus på energiforbruget i bygningsreglementet. Der er derfor mange bygninger, hvor der bliver fyret for gråspurvene, og energimåleren løber lige lovlig hurtig.

– I dag har vi håndværkerfradraget og mindre tilskud fra energiselskaberne, der skal motivere boligejerne til at tænke i grønne og energibesparende løsninger, men hvis vi for alvor skal have gjort noget ved de mange bygninger, der er bygget før 1980, så skal der mere til. Det har de erkendt i fx Sverige, Norge og Tyskland, hvor større tilskuds- og låneordninger for alvor har sat gang i en grøn bølge hos boligejerne, siger Nura Deveci.